27.07.2024
Телеканал NTD

Заготівля торфу в Ірландії: чи можна врятувати давню традицію

Заготівля торфу в Ірландії: чи можна врятувати давню традицію

Рельєф Ірландії за формою нагадує блюдце: з горами по краях і рівниною в центрі, де багато..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Рельєф Ірландії за формою нагадує блюдце: з горами по краях і рівниною в центрі, де багато торф’яних боліт.

У районах, де часто йшли дощі, а вода вбиралася погано, болота формувалися тисячоліттями. І тисячоліттями місцеві жителі використовували багатий на вуглеводень матеріал для удобрення землі та опалення.

З 80-х років минулого століття заготовляти торф почали в промислових масштабах. Потім у країні побудували три теплові станції, що працюють на торфі.

Але тепер влада хоче припинити цю практику, намагаючись зробити економіку екологічнішою. Усі станції планують назавжди закрити до 2030 року.

Тоді як багато хто підтримує заборону на масштабний видобуток торфу, дрібніші виробники побоюються, що давнє ремесло зникне.

[Пет Мірліан, заготівельник торфу]:
«Невелика машина для різання торфу просто збереже спадщину й культуру, тому я не бачу в цьому проблеми. Гадаю, це дуже важливо для майбутніх поколінь».

Екологи кажуть, що на торфовищах мешкає величезна кількість видів тварин і рослин.

[Трістам Вайт, еколог]:
«Тут живе дуже багато видів птахів, метеликів і комах, яких ви більше ніде не зустрінете. Наприклад, метелик “прочанок болотяний” водиться лише у верхових болотах Ірландії. Ящірки й земноводні, жаби й тритони не виживуть без торфовищ».

Болота відіграють головну роль у регулюванні водних шляхів. Екологи попереджають, що їх зникнення може спричинити повені та інші проблеми.
Коротке посилання на цю сторінку:

Заготівля торфу в Ірландії: чи можна врятувати давню традиціюЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппСрібло в Єгипті — нове золотоМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівКанада обмежить час роботи для іноземних студентівМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАТепловий стрес охоплює дедалі більше територій Європи

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: