18.11.2024
Телеканал NTD

Польські раритети, присвячені Копернику, показали в Лондоні

Польські раритети, присвячені Копернику, показали в Лондоні

Яна Матейко вважають одним із найвидатніших художників Польщі. А це те, як автор бачив Миколу Коперника...

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Яна Матейко вважають одним із найвидатніших художників Польщі. А це те, як автор бачив Миколу Коперника. Картину він написав у 1873 році з нагоди 400-річчя з дня народження видатного вченого XV століття. Робота називається «Коперник. Бесіда з Богом».

Цей твір став частиною експозиції в Лондоні. Вона присвячена великому польському й німецькому астроному, математику, механіку та економісту епохи Відродження.

Відповідно до теорії вченого, викладеної в 1543 році, Сонце є центром, а Земля обертається навколо. У той час вважали навпаки.

[Крістофер Ріопель, куратор виставки]:

«На картині Коперник уже зробив відкриття, діаграма Сонця в центрі нашої системи вже існує, але тепер він упевнено звертається до Бога, щоб вони могли обговорити це відкриття».

На виставці є і книга Коперника, де описано це припущення. Також можна побачити астролябію — прилад, за допомогою якого визначали положення небесних світил.

Через десятиліття було вирішено, що ця теорія розходиться із написаним у Біблії і є спірною. Водночас її підтримав астроном Галілей.

[Крістофер Ріопель, куратор виставки]:
«Коперник ніколи не вступав у конфлікт із римо-католицькою церквою, його ніколи не відлучали від церкви, його висновки спочатку прийняли. Нерозривність науки й релігії була дуже важливою в Польщі».

Хоча Яном Матейком пишаються на його батьківщині, у Західній Європі про нього знають мало. Галерея сподівається змінити це за допомогою виставки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Польські раритети, присвячені Копернику, показали в ЛондоніФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуСендбординг повертається до НамібіїШанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиШколярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитівФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроПаризький кондитер створив незвичайне тістечко з нагоди Олімпійських ігор

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: