19.03.2024
Телеканал NTD

Продемократичного активіста Гонконгу Джошуа Вонга засудили ще до 10 місяців в’язниці

Продемократичного активіста Гонконгу Джошуа Вонга засудили ще до 10 місяців в'язниці

Гонконзького продемократичного активіста Джошуа Вонга засудили до другого тюремного терміну. Суд дав йому 10 місяців в'язниці..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Гонконзького продемократичного активіста Джошуа Вонга засудили до другого тюремного терміну. Суд дав йому 10 місяців в’язниці за те, що торік 4 червня він брав участь у вечорі пам’яті.

Тоді влада Гонконгу вперше заборонила проводити щорічну акцію зі свічками, яку влаштовують на згадку про криваву бійню на центральній площі Пекіна — Тяньаньмень — у 1989 році. Мотивували це тим, що через пандемію заборонено всі заходи. Однак близько 10 тисяч осіб усе ж вийшли на площі й у парки й запалили свічки. Серед них був і Джошуа Вонг.

[Чхоу Хантхун, активістка продемократичного руху]:
«Ми дуже розчаровані рішенням суду. Коли ми почули, що звинувачення вимагає для Джошуа 15 місяців, то по залу прокотився вигук подиву. Такого покарання зажадали за абсолютно мирне зібрання в парку “Вікторія”».

Термін скоротили до 10 місяців, бо Вонг визнав себе винним. Вироки також винесли ще трьом активістам. Вони дістали терміни від чотирьох до шести місяців ув’язнення.

Ще 20 активістів чекають вироку за аналогічними звинуваченнями. Їх судитимуть 11 червня.

[Чхоу Хантхун, активістка продемократичного руху]:
«Суд і далі стверджує, що ніхто з нас не має більше свобод, ніж інші. Але ми не вимагаємо більших свобод, ніж в інших, ми вимагаємо наших прав, гарантованих конституцією та основним законом».

Коли оголосили вирок, Вонг уже відбував термін. Раніше його засудили до 13,5 місяців позбавлення волі за участь в акції навпроти штаб-квартири поліції Гонконгу 21 червня 2019 року. Тоді в регіоні проходили масштабні протести проти посилення впливу Пекіна.

Однак пізніше Китай безпосередньо ухвалив тут закон про національну безпеку, і регіоном пройшла хвиля арештів активістів, політиків, юристів та правозахисників.
Коротке посилання на цю сторінку:

Продемократичного активіста Гонконгу Джошуа Вонга засудили ще до 10 місяців в’язниціЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьГонконг посилив закон про нацбезпекуОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у Китаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: