29.08.2024
Телеканал NTD

Загибель протестувальників у Колумбії: ЄС закликає сторони до стриманості

Загибель протестувальників у Колумбії: ЄС закликає сторони до стриманості

ЄС закликав усі сторони конфлікту в Колумбії припинити насильство. У країні під час сутичок антиурядових демонстрантів..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

ЄС закликав усі сторони конфлікту в Колумбії припинити насильство. У країні під час сутичок антиурядових демонстрантів із поліцією вже загинуло щонайменше 19 людей. Це підтвердив колумбійський омбудсмен.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із питань закордонних справ]:
«Ситуація в Колумбії за останній місяць погіршилася, мирний процес призупинився і його важко продовжувати. Виникло соціальне невдоволення, яке перейшло в демонстрації. Це призвело до загибелі 19 осіб».

Протести в Колумбії спалахнули минулого тижня через податкову реформу, яку планував провести президент Іван Дуке. Пізніше він сказав, що закон буде скасовано.

Але демонстрації це не зупинило. Тепер люди виходять зі скаргами на зростання бідності й поліцію, яка, на їхню думку, застосовує надмірну силу.

У понеділок протести поновилися в Боготі та інших містах, зокрема в Медельїні та Калі. У деяких районах країни також було перекрито автомагістралі.

Серед загиблих у сутичках — 18 протестувальників і один поліціянт. Проте місцева правозахисна група повідомляє про смерть понад 20 осіб.

Водночас президент Колумбії заперечує, що поліція застосовує надмірну силу, і засуджує напади на правоохоронців з боку демонстрантів. Він закликав протестувальників почати діалог з урядом.

[Іван Дуке, президент Колумбії]:
«Ми створимо умови для того, щоб вислухати громадян й ухвалити рішення, орієнтовані на наші цілі. І це має спиратися на найглибший патріотизм, а не на політичні розбіжності».

Демонстранти вимагають гарантії базового доходу й виступають проти реформ у сфері охорони здоров’я. А ще вони хочуть, щоб Мобільну ескадрилью боротьби із заворушеннями було розпущено.

Через протести вже було скасовано початкову податкову реформу й міністр фінансів Альберто Карраскілья пішов у відставку. Очікувалося, що реформа, яка передбачала підвищення торгового податку на комунальні послуги та деякі продукти, зміцнить економіку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Загибель протестувальників у Колумбії: ЄС закликає сторони до стриманостіТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівля2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїІзраїльський безпілотник ліквідував заступника лідера ХАМАСу в ЛіваніПрорвало греблю: зсув завалив поселення в БолівіїВідповідальність за вибухи в Ірані взяло на себе угруповання «Ісламська держава»Конгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокКанада обмежить час роботи для іноземних студентів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: