28.07.2024
Телеканал NTD

Європарламент проголосував за торговельну угоду з Великою Британією

Європарламент проголосував за торговельну угоду з Великою Британією

Законодавчий орган ЄС проголосував за торговельну угоду з Великою Британією після «брекзиту». Цей крок завершив роки..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Законодавчий орган ЄС проголосував за торговельну угоду з Великою Британією після «брекзиту». Цей крок завершив роки переговорів про звід правил, які регулюватимуть відносини сторін після «розлучення».

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що в договорі прописані механізми, які забезпечать виконання всіх зобов’язань.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ця угода дуже чітка й містить обов’язковий механізм урегулювання суперечок, а також можливість за необхідності вжити односторонніх коригувальних заходів. Скажу дуже ясно: ми не хочемо використовувати ці інструменти. Але якщо знадобиться, без вагань це зробимо».

Велика Британія вирішила вийти з блоку в червні 2016 року після доленосного референдуму. Тоді прем’єр-міністр Девід Кемерон пішов у відставку, а його наступницею три роки була Тереза Мей. Вона обіцяла домогтися плавного виходу, хоч у минулому й підтримувала членство в ЄС.

Мей пішла з посади у 2019-му. Її замінив колишній міністр закордонних справ Борис Джонсон.

Щоб зміцнити свої позиції в парламенті, Джонсон провів позачергові вибори. І це йому вдалося. Тож подальший процес проходив майже без ускладнень.

Велика Британія офіційно вийшла з ЄС у січні 2020 року. Після цього почався перехідний період, упродовж якого учасники переговорів розробляли торговельну угоду.

Варто зазначити, що євродепутати хотіли відкласти голосування, бо вважають, що Лондон повною мірою не виконує умов договору щодо виходу з блоку. Однак британський уряд дав зрозуміти, що більше чекати не збирається.
Коротке посилання на цю сторінку:

Європарламент проголосував за торговельну угоду з Великою БританієюТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСу«Я відчуваю натхнення і прагнення стати кращою»: глядачі про концерт Shen YunСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeРакетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав послаІзраїль проводить «високоточну» операцію в лікарні «Шифа»Загиблих від землетрусу в Японії вже понад 200

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: