28.08.2024
Телеканал NTD

Червоні телефонні будки у Великій Британії перетворюють на музеї та бібліотеки

Червоні телефонні будки у Великій Британії перетворюють на музеї та бібліотеки

Червона телефонна будка давно стала візитівкою Великої Британії. Їх люблять як місцеві жителі, так і туристи...

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Червона телефонна будка давно стала візитівкою Великої Британії. Їх люблять як місцеві жителі, так і туристи. Але мобільний зв’язок змінив звички людей, і стаціонарними телефонами вже майже не користуються. Це спонукало задуматися про майбутнє телефонних будок.

[Джеймс Браун, працівник компанії ― власника телефонних будок]:
«Червоні телефонні будки — частина образу Великої Британії, і британці їх люблять, але доходи від таксофонів знижуються. Тому ми вирішили дати людям змогу їх зберегти, а в обмін вони мають придумати соціальний проєкт. Той, хто це зробить, може купити будку за один фунт стерлінгів».

Телефонні будки купують організації, адміністрації невеликих міст чи просто люди, об’єднані однією ідеєю.

Центр морської спадщини Скарборо в графстві Північний Йоркшир перетворив конструкцію на мінімузей. У ньому можна послухати запис аудіопрезентації і переглянути історичні світлини.

[Марк Весі, голова Центру морської спадщини Скарборо]:
«Гадаю, це найменший музей у Великій Британії. Можливо, десь і є музей завбільшки із сарай, але навряд чи є другий музей у телефонній будці».

В одному з міст графства Лінкольншир телефонну будку використовують для обміну книгами та іншими речами.

А в селі Вімпол у Кембриджширі з будки зробили маленьку бібліотеку. За порядком стежить місцева жителька. Вона так прибирає і виставляє на полиці подаровані книжки.

[Беріл Генбест, завідувачка мінібібліотеки Вімпола]:
«Книги було нелегко дістати. Сподіваюся, людям подобається наша маленька бібліотека. Я знаю, що нині паперові книжки майже не читають — усі мають комп’ютери. Та все ж надіюся, що наш проєкт корисний».

У Йорку в червоній будці розмістили автоматичний дефібрилятор. Цей медичний апарат призначений для проведення серцево-легеневої реанімації. Причому він дає графічні й голосові інструкції рятівнику.

[Кріс Купер, голова організації York Street Angels]:
«Червона телефонна будка — відмінне місце для дефібрилятора, бо всередині сухо. Вона захищена з усіх боків, і є дах. Зберігати прилад у ній безпечно».

Британська телефонна компанія почала цей проєкт у 2008 році. Відтоді друге життя отримали 5000 червоних будок. Своєї черги чекають ще 4000 конструкцій.
Коротке посилання на цю сторінку:

Червоні телефонні будки у Великій Британії перетворюють на музеї та бібліотекиМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіНайбільший у світі айсберг зняли на відео в Західній АнтарктидіЗ вікон знаменитого паризького ресторану буде видно церемонію відкриття Олімпіади-2024Шанувальники «мерседесів»: пам’ятник німецькому авто роблять у хорватському містіФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекФестиваль світла прикрасив Копенгаген в останній місяць зимиДерев’яний каркас даху собору Паризької Богоматері відновилиРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцями

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: