19.02.2024
Телеканал NTD

США виводять війська з Афганістану, але чи буде це кінцем війни?

США виводять війська з Афганістану, але чи буде це кінцем війни?

В американського ветерана ВМС Тома Портера змішані почуття після того, як Вашингтон вирішив до осені вивести..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

В американського ветерана ВМС Тома Портера змішані почуття після того, як Вашингтон вирішив до осені вивести з Афганістану всіх своїх військовиків.

[Том Портер, офіцер резерву ВМС США]:
«Ми як нація багато чим пожертвували за останні 20 років. Ми вирушили туди для реагування на терористичні атаки 11 вересня. Стільки наших дорогоцінних життів було втрачено, стільки ветеранів повернулися скаліченими».

Президент Джо Байден оголосив, що до 11 вересня з Афганістану буде виведено усіх американських армійців, яких там зараз 2500. Таким чином, завершиться найдовша для США війна. Це станеться у 20-ту річницю терактів 11 вересня.

[Том Портер, офіцер резерву ВМС США]:
«Американці вже забули, що ми там перебуваємо. Дуже важко продовжувати війну, коли люди вже не пам’ятають, яка наша місія і цілі, і що ми там робимо».

Під час бойових дій загинуло 2448 американців. З бюджету на операції було виділено близько двох трильйонів доларів.

Утім, не всі вважають рішення Байдена доцільним. Приміром, американський сенатор Ліндсі Грем каже, що військовики США, які там перебувають, разом з коаліційними силами Афганістану — це стримувальний фактор для бойовиків «Аль-Каїди». Вони також стежили за тим, щоб «Талібан» виконував усі умови договору з владою. Однак тепер ситуація може погіршитися.

[Ліндсі Грем, сенатор-республіканець США]:
«Нас намагаються переконати, що війна вже завершилася, і що Джо Байден поклав кінець найдовшій війні в історії США. З усією повагою до Джо Байдена: ви не завершили війни, ви її продовжили. Ви її збільшили, а не зменшили».

Як очікують, війська почнуть виводити 1 травня. Міністр МЗС Великої Британії Домінік Рааб каже, що підтримує виведення американських армійців. Воно станеться одночасно з виходом контингенту НАТО. Військовий альянс теж виведе своїх військовиків до 11 вересня.

В Афганістані, як і раніше, перебуває близько 7000 неамериканських військовиків. Здебільшого з країн-членів НАТО, а також Австралії, Нової Зеландії та Грузії. Їх набагато більше, ніж армійців зі США, але вони й нині покладаються на повітряну підтримку, планування й командування Вашингтона.

Основне завдання військовиків НАТО – тренувати й озброювати афганські сили безпеки, щоб вони могли протистояти бойовикам «Талібану».
Коротке посилання на цю сторінку:

США виводять війська з Афганістану, але чи буде це кінцем війни?Дональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CНирки — у центрі нової кризи в НепаліГубернатор Флориди Рон Десантіс зійшов із дистанції та підтримав Дональда ТрампаФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄС

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: