24.05.2024
Телеканал NTD

Біля лондонського палацу Гемптон-Корт проходить фестиваль тюльпанів

Біля лондонського палацу Гемптон-Корт проходить фестиваль тюльпанів

У Лондоні біля палацу Гемптон-Корт проходить фестиваль тюльпанів. Ще восени тут висадили понад 105 тисяч цибулин..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

У Лондоні біля палацу Гемптон-Корт проходить фестиваль тюльпанів. Ще восени тут висадили понад 105 тисяч цибулин різних сортів, серед яких і 60 рідкісних.

[Грем Ділламор, заступник головного садівника]:
«Ми закінчили приблизно у другому тижні жовтня. А взимку спостерігали за ними й оберігали від шкідників, щоб цибулини не було пошкоджено. А потім чекали, коли прийде весна й вони зацвітуть, бо ніколи не знаєш, чи розквітнуть вони знову».

У Нижньому оранжерейному саду цвітуть найрідкісніші й найунікальніші тюльпани. Саме тут королева Марія II наприкінці XVII століття вирощувала екзотичні рослини. Тюльпани тоді коштували дуже дорого — як, наприклад, тепер сімейний автомобіль. Деякі сорти збереглися донині.

[Грем Ділламор, заступник головного садівника]:
«Деякі висаджені в нас сорти датуються 1660 роком. Тож минуло понад 300 років, відколи їх посадили тут у землю, і вони стали рости й цвісти. Тепер ми ними милуємося».

Минулий рік для Гемптон-Корту був важким. Благодійний фонд «Історичні королівські палаци», який ним опікується, зазнав багатомільйонних збитків, керівництво звільнило 40 % працівників і згорнуло багато проєктів. Але зараз туристи поступово повертаються.

[Нікола Ендрюс, голова фонду «Історичні королівські палаци»]:
«Ми очікуємо, що відвідувачів буде більше, бо місцеві жителі й далі приходять. Інші британці теж беруть відпустки й, сподіваюся, приїжджають до Лондона. Лондон — відмінне місце для відпочинку».

Гемптон-Корт почали будувати в 1514 році. Тоді він належав кардиналу Томасу Волсі. Пізніше той подарував палац королю Генріху VIII. До кінця XIX століття тут була заміська резиденція англійських монархів. Потім королева Вікторія відкрила його для відвідування.
Коротке посилання на цю сторінку:

Біля лондонського палацу Гемптон-Корт проходить фестиваль тюльпанівЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніРозкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалуУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: