19.09.2024
Телеканал NTD

Новий закон подарує службовим собакам Польщі щасливу старість

Новий закон подарує службовим собакам Польщі щасливу старість

Німецька вівчарка Орт відпрацьовує напад на правопорушника. Щоб брати участь в операціях, поліційні собаки мають бути..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Німецька вівчарка Орт відпрацьовує напад на правопорушника. Щоб брати участь в операціях, поліційні собаки мають бути в найкращій формі.

Вони знаходять людей серед уламків, вистежують підозрюваних по запаху, винюхують наркотики й вибухівку, а також допомагають стримувати агресивні групи людей.

Але що з ними відбувається, коли вони стають занадто старими для такої активної роботи?

[Павел Кухньо, поліціянт]:

«Наша служба вимагає, щоб ми подружилися із собакою. Пес має довіряти мені, а я — йому. Я знаю його особливості поведінки, а він — мої. Навіть не можу уявити, як можна віддати його до притулку чи приспати. Гадаю, що кожен собака заслуговує на спокійну старість зі своїм господарем».

Щороку коло 10 % службових тварин Польщі виходять на пенсію. Однак подальша доля поліційних, прикордонних, а також собак інших служб більше схожа на лотерею.

Залежить від фінансового становища й обставин офіцерів, з якими вони працювали. Те ж стосується й коней. Багато наставників не можуть залишити їх собі, бо витрати на їх утримання досить значні.

[Даріуш Малковський, офіцер, який працює з кіньми]:
«Я хотів би його забрати, коли він піде на пенсію, але не можу. Мені довелося б платити за його утримання в стайні».

Як наслідок, деякі коні опиняються в приватних компаніях, де виконують посильну роботу. У найгіршому разі їх відправляють на забій чи присипляють.

[Катажина Кучинська, поліціянтка]:
«Не можна вважати, що це нормально. Ці тварини працювали на державу, тому на пенсії за ними повинні доглядати. Коні заслужили зелений луг».

У Польщі пропонують ухвалити закон, який затвердить негласне правило, що наставники тварин мають пріоритет і можуть забрати тварину собі після того, як вона вийде на пенсію. Інакше собаці чи коневі шукатимуть нових господарів.

Але найголовніше — закон зобов’яже державу виділяти власникам фінансування на утримання й ветеринарні послуги. Польський парламент, найімовірніше, схвалить такі зміни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий закон подарує службовим собакам Польщі щасливу старістьКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуНирки — у центрі нової кризи в НепаліДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаНацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-ЙоркаТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаУ Камеруні стартувала перша у світі програма планової вакцинації проти маляріїРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 року

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: