29.01.2024
Телеканал NTD

«У нас більше немає виборів»: гонконжці — про виборчу реформу

«У нас більше немає виборів»: гонконжці — про виборчу реформу

Жителі Гонконгу коментують зміну виборчої системи, яку Пекін затвердив у вівторок. Реформа обмежить кількість демократичних представників..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Жителі Гонконгу коментують зміну виборчої системи, яку Пекін затвердив у вівторок. Реформа обмежить кількість демократичних представників у законодавчому органі регіону. Експерти зазначають, що ці зміни можна назвати кроком назад.

[Ма Нгок, професор Китайського університету Гонконгу]:
«Це історичний день, оскільки реформа по суті означає регрес демократії в Гонконзі, а також показує те, що Пекін збирається ще більше взяти під контроль виборчий процес у Гонконзі».

Кількість крісел у Законодавчих зборах збільшать із 70 до 90, а чисельність безпосередньо обраних членів скоротять з 35 до 20. Це означає, що в місцевому парламенті стане менше представників, яких обирають жителі Гонконгу, і більше тих, кого призначає спеціальна виборча комісія. Уважається, що до цієї комісії набирають тільки пропекінськи налаштованих членів. А вони, своєю чергою, обирають таких же представників до законодавчого органу.

Також у межах реформи розміри цієї самої виборчої комісії, яка також обирає голову регіону, збільшать із 1200 до 1500 осіб.

[жителька Гонконгу]:

«Гонконг уже змінився. Це якийсь жарт, бо в нас більше немає виборів. Це не вибори, це просто гра на користь певних людей. Вони втратили будь-який сенс».

[житель Гонконгу]:
«Усе змінилось. Якщо навіть назвати це виборами, вони неправильні. Тобто в них не враховуються всі голоси. Тепер вони відрізняються від колишніх, коли враховувалися різні голоси».

[житель Гонконгу]:
«Я завжди згадую, що нам у Гонконзі обіцяли, що впродовж 50 років змін не буде. Але не минуло й 25 років, як багато що змінили. Ось чому я хвилююся за своє майбутнє, а також за майбутнє людей навколо».

За словами керівної в Китаї компартії, мета реформи — домогтися, щоб регіоном керували так звані патріоти. Водночас експерти зазначають, що це ще більше зв’яже руки продемократичному рухові.

[Ма Нгок, професор Китайського університету Гонконгу]:
«Це різко звузить продемократичній опозиції в Гонконзі простір для політичних маневрів, а також різко знизить вплив громадської думки на формування політики в Гонконзі».

Наступні вибори до законодавчої ради регіону заплановано на грудень.
Коротке посилання на цю сторінку:

«У нас більше немає виборів»: гонконжці — про виборчу реформуУ Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загибліБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаНаселення Китаю зменшується другий рік поспільНовий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °CЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: