27.08.2024
Телеканал NTD

Візит китайського чиновника до Туреччини спричинив масові виступи уйгурів

Візит китайського чиновника до Туреччини спричинив масові виступи уйгурів

Міністр МЗС Туреччини заявив, що порушив питання переслідування мусульман-уйгурів під час переговорів зі своїм китайським колегою..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Міністр МЗС Туреччини заявив, що порушив питання переслідування мусульман-уйгурів під час переговорів зі своїм китайським колегою в Анкарі.

Візит високопосадовця КНР супроводжували масові протести турецьких уйгурів. Вони вийшли на вулиці Стамбула й Анкари, закликаючи Пекін зупинити придушення їхньої народності в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні Китаю.

На плакатах написано «Диктаторський Китай» і «Зупинити геноцид уйгурів, закрити табори».

[Хасан Озтюрк, протестувальник]:
«Ми прийшли запитати про наші сім’ї. Чому ми не можемо зв’язатися з нашими родичами? Чи живі вони? Де вони? Вони в таборах чи ні? Ми не можемо з ними зв’язатися. Ми прийшли запитати й дістати відповіді».

Міністр закордонних справ КНР Ван І також зустрівся з президентом Таїпом Ердоганом.

У грудні Туреччина й Китай затвердили угоду про екстрадицію. Тепер її повинен ратифікувати парламент в Анкарі. Проте міністр закордонних справ країни зазначив, що ця угода не призведе до того, що Туреччина почне висилати уйгурів до Китаю. Їхня діаспора тут налічує близько 40 тисяч осіб.

Під час зустрічі обидві країни також домовилися зміцнити співпрацю в питаннях протистояння пандемії та розподілу вакцин.

Уйгури непокояться, що Анкара може піти на поступки Пекіну через її залежність від китайських вакцин. Так, вона вже отримала 15 мільйонів доз від компанії Sinovac Biotech і замовила ще десятки мільйонів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Візит китайського чиновника до Туреччини спричинив масові виступи уйгурівБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинЗагибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударів137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїЗакон ухвалили: Велика Британія почне висилати нелегальних емігрантів до РуандиВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіУгорці виходять на протести через скандал навколо президентського помилуванняДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили Еквадор

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: