19.12.2024
Телеканал NTD

Південь Європи закликає до більшої солідарності щодо проблеми нелегальної міграції

Південь Європи закликає до більшої солідарності щодо проблеми нелегальної міграції

Середземноморські країни, які перебувають на передовій протистояння нелегальній міграції, закликали уряд ЄС бути з ними ще..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

Середземноморські країни, які перебувають на передовій протистояння нелегальній міграції, закликали уряд ЄС бути з ними ще більше солідарними. Вони кажуть, що пропонованого перегляду міграційних правил недостатньо.

Свій заклик вони висловили на саміті під назвою MED5 в Афінах. У заході взяли участь представники Греції, Італії, Іспанії, Кіпру та Мальти.

[Нотіс Мітарачі, міністр міграційної політики Греції]:
«Цілком очевидно, що до вирішення міграційної кризи мають бути залученими всі держави-члени. Ми не можемо допустити, щоби весь тиск брали на себе лише п’ять середземноморських країн-членів, а не Європейський Союз загалом».

У ЄС пропонують змінити міграційні правила. Торік у вересні новий пакт запропонувала Єврокомісія. Поки його не затвердили.

Середземноморські країни кажуть, що до нових правил треба додати обов’язкове переселення мігрантів, нехай навіть обмежену кількість.

[Лучана Ламорджезе, міністр внутрішніх справ Італії]:
«У Європі ще багато чого слід зробити, і всі наші п’ять країн, безумовно, з цим згодні. Тому ми просили й будемо просити Європу про обов’язкове переселення, навіть якщо воно буде незначним у відсотковому відношенні до кількості прибулих».

Найбільший наплив мігрантів до ЄС у цьому столітті стався 2015 року, коли понад мільйон шукачів притулку прибуло до берегів Європи — здебільшого із Сирії, Іраку та Афганістану. Сьогодні потік людей зменшився приблизно до 95 тисяч на рік. Люди переважно прибувають до Італії, Іспанії та Греції.

[Фернандо Гранде-Марласка, міністр внутрішніх справ Іспанії]:
«Ми хочемо, щоби пакт про міграцію та надання притулку було засновано на солідарності та справедливій ​​спільній відповідальності. Для нас це головне питання».

Південь Європи просить запровадити так звану «обов’язкову солідарність». Тобто кожна країна ЄС повинна буде приймати мігрантів і або надавати їм статус біженця, або повертати на батьківщину.

Проти цього виступають країни Східної Європи, зокрема Польща та Чехія. Вони відмовляються від цього правила, попри те, що Єврокомісія обіцяє платити по 10 тисяч євро за приймання кожного дорослого мігранта.
Коротке посилання на цю сторінку:

Південь Європи закликає до більшої солідарності щодо проблеми нелегальної міграціїКонгрес США ухвалив закон, який може заборонити тіктокКанада обмежить час роботи для іноземних студентівБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британцівП’ять нових непостійних членів Ради Безпеки ООН почали роботуЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуСкоординовані атаки палестинців: одна ізраїльтянка загинула, 12 осіб пораненоУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службуВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату Колорадо

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: