20.02.2024
Телеканал NTD

ЄС і Велика Британія наклали на окремих громадян КНР санкції за злочини в регіоні Сіньцзян

ЄС і Велика Британія наклали на окремих громадян КНР санкції за злочини в регіоні Сіньцзян

Чотири китайські чиновники й одна організація потрапили до «чорного списку» ЄС. Їм закриють в'їзд до блоку..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Чотири китайські чиновники й одна організація потрапили до «чорного списку» ЄС. Їм закриють в’їзд до блоку та заморозять рахунки на його території. Брюссель наклав санкції у зв’язку із геноцидом, що триває в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі щодо уйгурів.

Паралельно аналогічні санкції щодо тих же осіб і компанії ввела й Велика Британія. У «чорний список» вона включила директора Бюро громадської безпеки Сіньцзяну, двох китайських високопосадовців, колишнього заступника секретаря партії в Сіньцзяні та сіньцзянське виробничо-будівельне підприємство.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Я повідомив імена чотирьох високопосадовців, відповідальних за придушення уйгурських мусульман у Сіньцзяні. Окрім цих осіб, ми також запроваджуємо санкції щодо бюро громадської безпеки Сіньцзянської виробничо-будівельної корпорації. Ця структура, пане спікере, відповідає за проведення репресивної політики безпеки на всій території Сіньцзяну».

Пекін на це відреагував також обмеженнями. Він наклав санкції на десять європейців і чотири організації ЄС. Він також звинуватив Брюссель в «умисному поширенні брехні й дезінформації».

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ через це висловив жаль.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Під час зустрічі нам повідомили, що Китай відреагував санкціями у відповідь, а не спробував змінити свою політику й розв’язати проблеми, які викликали наші законні побоювання. Китай знову закрив очі на порушення».

Це перші серйозні санкції ЄС щодо Китаю з 1989 року. Утім, у 2020-му Брюссель у межах ширших кіберобмежень додав до «чорного списку» двох китайських хакерів і технологічну компанію з КНР.

Разом із санкціями щодо китайських чиновників, ЄС також ужив аналогічних заходів щодо осіб і організацій із п’ятьох інших країн. Це Північна Корея, Лівія, Південний Судан, Еритрея та Росія.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС і Велика Британія наклали на окремих громадян КНР санкції за злочини в регіоні СіньцзянАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeГонконг посилив закон про нацбезпекуАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: