20.12.2024
Телеканал NTD

Голова МЗС Великої Британії закликав ООН відправити експертів до Сіньцзяню

Голова МЗС Великої Британії закликав ООН відправити експертів до Сіньцзяню

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб засудив тортури, примусову працю та стерилізацію, яким піддають мусульман-уйгурів..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб засудив тортури, примусову працю та стерилізацію, яким піддають мусульман-уйгурів у китайському регіоні Сіньцзян.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Ситуація в Сіньцзяні виходить за межі розуміння. Є повідомлення про надзвичайно жорстокі й масштабні порушення, серед яких тортури, підневільна праця та примусова стерилізація жінок. Це відбувається у великих масштабах. На нас лежить колективна відповідальність не залишити це поза увагою. Треба використати механізм ООН».

Рааб записав своє звернення в Управлінні ООН з прав людини. Він закликав Верховного комісара Мішель Бачелет чи іншого незалежного експерта подати запит на негайний доступ до Сіньцзяню, щоб провести розслідування.

[Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії]:
«Верховному комісару ООН з прав людини чи незалежному експерту-розслідувачу мусять, і я повторюю, — мусять надати терміновий і безперешкодний доступ до Сіньцзяню. Якщо члени цього управління з прав людини виконують свої зобов’язання, то необхідно ухвалити резолюцію, яка забезпечила б такий доступ».

Адміністрація Дональда Трампа також серйозно ставилася до проблеми репресій у регіоні Сіньцзян. Так, наприкінці свого терміну служби колишній держсекретар США Майк Помпео назвав злочини, які вчиняє щодо уйгурів панівна в країні компартія Китаю, геноцидом.

Нинішня адміністрація Байдена погодилася з таким твердженням.

Згідно з результатами незалежних розслідувань, у регіоні Сіньцзян позбавлено волі приблизно мільйон уйгурів. Багатьох відправляють до так званих центрів професійної підготовки. Однак, як розповідають свідки, ці центри насправді тюрми, де уйгурів змушують відмовитися від своєї віри, ідеологічно перевиховують відповідно до партійної пропаганди й примушують до рабської праці.

Варто зазначити, що в КНР репресують не лише уйгурів. Китайська компартія переслідує також тибетців і прихильників домашніх християнських церков. А найбільшою групою в’язнів сумління наразі є прихильники медитативної практики Фалуньгун.
Коротке посилання на цю сторінку:

Голова МЗС Великої Британії закликав ООН відправити експертів до СіньцзянюГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніГонконг посилив закон про нацбезпекуТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: