20.06.2024
Телеканал NTD

Ліванцям загрожує дефіцит харчів через падіння курсу фунта

Ліванцям загрожує дефіцит харчів через падіння курсу фунта

Падіння курсу ліванської національної валюти змусило багато продуктових магазинів тимчасово припинити роботу. Тепер ця невелика близькосхідна..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Падіння курсу ліванської національної валюти змусило багато продуктових магазинів тимчасово припинити роботу. Тепер ця невелика близькосхідна держава, у якій живе всього коло семи мільйонів осіб, постала перед загрозою дефіциту.

[Мохелдін Фаєд, продавець]:
«Є велика ймовірність, що ми закриємося, хоч ми й намагаємося триматися. Не знаю, звідки йтиме постачання. Ми не маємо грошей, і ніхто нам не допомагає».

За останні три тижні ліванський фунт утратив третину своєї вартості щодо долара. А з 2019 року його курс знизився на 90 %.

[Набіл Фаїд, голова Асоціації власників супермаркетів]:
«Деякі супермаркети мусили тимчасово припинити роботу, бо не мають достатньо товару. Інші, щоб не збанкрутувати, закрилися зовсім, оскільки ситуація не поліпшується, а ціни підвищувати їм не можна».

Експерти кажуть, що запасів харчів у країні залишилося приблизно на два місяці. Водночас імпортувати товари дедалі складніше, бо курс долара США зростає.

[Набіл Фаїд, голова Асоціації власників супермаркетів]:
«Ціни зростають, і люди занепокоїлися. Вони запасаються товарами й більше купують. Наприклад, учора в одному магазині за 4–5 годин продали майже 19 тисяч літрів здешевленої олії. Зазвичай стільки продають за місяць».

Через економічну кризу чимало ліванців опинилося за межею бідності. Це найбільша загроза стабільності із часів громадянської війни 1975–90 років.

[Алі аль-Шаріф, голова Торгової асоціації Сайди]:
«Нашій ситуації сьогодні не позаздриш. Фінансовий сектор, який, як ми казали, був в агонії, тепер упав у кому. Ми переживаємо найгірші часи. Продавці розоряються. Торік закрилося 20–25 % магазинів. Але цього року ця кількість перевищить 40–50 %».

Є великі побоювання, що скоро ліванцям навіть бракуватиме хліба. Майже всю пшеницю країна імпортує. Якщо ситуація не зміниться, то вже скоро не буде на що її закуповувати.

Поки центробанк країни підтримує твердою валютою закупівлю пшениці, пального та медикаментів. Однак він уже кілька разів давав зрозуміти, що субсидій скоро не буде, бо резерви швидко зменшуються.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: