25.09.2024
Телеканал NTD

Подорожчання срібла — новий флешмоб у стилі GameStop?

Подорожчання срібла — новий флешмоб у стилі GameStop?

Ціни на срібло в понеділок виросли до восьмирічного максимуму. Ф'ючерси коштували на 11 % більше в..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Ціни на срібло в понеділок виросли до восьмирічного максимуму. Ф’ючерси коштували на 11 % більше в порівнянні із закриттям торгів у п’ятницю. Уперше з лютого 2013 року за унцію металу давали більш як 30 доларів.

І це насторожило багатьох інвесторів, бо все це відбувалося в стилі нашумілої історії з GameStop.

Почалося все з того, що на сайті Reddit онлайн-трейдери почали закликати скуповувати цінний метал. Вони писали, що вартість срібла недооцінена, і що великі фінансові компанії спеціально нею маніпулюють.

[Аріан Войдані, економіст]:

«Ми дедалі частіше бачимо шорт-сквіз за допомогою соцмереж, стадний менталітет. Гадаю, це відбуватиметься й у майбутньому. Очевидно, що це має і хороші, і погані сторони».

Тепер експерти намагаються зрозуміти, чи справді це та ж схема, яка призвела до різкого стрибка вартості акцій американської мережі магазинів із продажу відеоігор GameStop. Тоді дрібні трейдери теж домовилися в соцмережах і почали масово скуповувати цінні папери мережі. Це призвело до різкого стрибка цін на акції, через що один великий гедж-фонд утратив кілька мільярдів доларів.

[Аріан Войдані, економіст]:
«Гадаю, усі намагаються розібратися в цьому, зрозуміти, чи довгострокова це тенденція. Чи не стало це новим способом ведення роздрібної торгівлі на ринку. Мені здається, що це не кінець. Ви сказали, що це схоже на гру. Думаю, що багато хто розглядає це саме так».

Економісти попереджають, що не слід діяти необдумано й дослухатися до всіх закликів у соцмережах. Так, вкладення грошей у срібло може виявитися ризикованим.

[Аріан Войдані, економіст]:
«Ви можете з таким же успіхом піти й зробити ставку в казино Вегаса. Слід бути обачними, якщо ви, звісно, дбаєте про свої долари».

У випадку з GameStop трейдери скористалися тим, що гедж-фонди почали щодо мережі магазинів гру на пониження. Тобто вони визначили, що ціна акцій цієї мережі завищена, бо через зростання популярності онлайн-ігор вона не має перспектив розвитку.

Один із фондів узяв великий пакет акцій GameStop у борг і викинув їх на ринок. Через це ціна на них різко впала. Потім він хотів задешево викупити цінні папери й повернути їх власникові, а різницю залишити собі.

Та цього разу мільйони користувачів влаштували своєрідний флешмоб: вони масово скупили ці акції, через що вони, навпаки, подорожчали. І зрештою гедж-фонд зазнав багатомільярдних збитків, бо мусив викуповувати ці акції за будь-яку ціну, щоб повернути власнику.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: