29.01.2024
Телеканал NTD

В Африці почала діяти зона вільної торгівлі, але поки лише на папері

В Африці почала діяти зона вільної торгівлі, але поки лише на папері

Африканські країни з 1 січня офіційно почали торгувати за новими правилами. Після місяців відстрочок, викликаних пандемією,..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Африканські країни з 1 січня офіційно почали торгувати за новими правилами. Після місяців відстрочок, викликаних пандемією, на континенті почала діяти загальна зона вільної торгівлі.

Африканська континентальна зона вільної торгівлі має об’єднати мільярд 300 мільйонів осіб, а також економічний блок обсягом три трильйони 400 мільярдів доларів. Вона найбільша із часів заснування Світової організації торгівлі.

Її прихильники зазначають, що вона допоможе збільшити товарообіг між африканськими сусідами, а також налагодити на континенті власні виробничо-збутові ланцюги. За даними Світового банку, завдяки зоні вже до 2035 року гідний заробіток матимуть десятки мільйонів африканців.

Водночас є ті, хто ставиться до такої торговельної системи скептично. Вони кажуть, що на перешкоді стануть бюрократичні затримки, погана інфраструктура, а також спроби протекціонізму низки африканських країн.

Зона вільної торгівлі мала набути чинності 1 липня 2020 року. Однак дату відклали, бо через пандемію переговори наживо проводити було неможливо.

Утім, експерти зазначають, що 1 січня — це теж лише символічна дата. На те, щоби повністю застосувати всі положення договору, знадобиться багато років.

Основну угоду підписали всі країни, крім Еритреї. Договір ще мають ратифікувати 34 африканські держави.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: