20.10.2024
Телеканал NTD

У Венесуелі випустили найбільшу банкноту номіналом 1 млн боліварів

У Венесуелі випустили найбільшу банкноту номіналом 1 млн боліварів

Цього тижня Венесуела вводить в обіг три нові банкноти номіналом 200 тисяч, 500 тисяч і мільйон..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Цього тижня Венесуела вводить в обіг три нові банкноти номіналом 200 тисяч, 500 тисяч і мільйон боліварів. Мільйон — це найбільший номінал в історії країни. Однак обміняти його можна всього на 52 американських центи.

Економісти вважають, що нові банкноти, як і їхні попередники, швидко втратять свою цінність через гіперінфляцію.

Це черга в банк у Каракасі. Люди стоять, сподіваючись отримати трохи готівки.

[Едуардо Луго, місцевий житель]:
«У банку вони дають тільки 400 тисяч боліварів, тобто це 21 цент США. За них я можу купити два квитки на автобус. Абсурдно: вони й далі друкують нові банкноти, а економіка й далі занепадає».

Як показують дослідження, понад половину всіх транзакцій в економіці країни здійснюють у доларах. Однак венесуельці залежать від готівки в щоденних фінансових операціях.

Так, їм часто просто нічим сплатити проїзд. Наприклад, квиток на автобус коштує близько семи центів. Але їм доводиться давати долар, бо в наявності немає ні боліварів, ні американських центів.

[Роєрлін Рамірес, місцева жителька]:
«Учора я платила за автобус боліварами. Сьогодні я їду до університету, але маю лише один долар. Мені треба поміняти його на болівари й до того ж знайти вигідний курс».

У 2018 році президент Ніколас Мадуро оголосив про нову монетарну політику. Він також сказав, що вона має кинути виклик «економічній війні» Сполучених Штатів Америки, які він звинувачує у всіх фінансових проблемах Венесуели.

У той час, щоб згладити ефект гіперінфляції, центробанк країни прибрав із банкнот по п’ять нулів. Так чинив і попередник Мадуро — Уго Чавес. За оцінками економістів, якщо повернути всі нулі, які останніми роками прибирали з боліварів, то мільйонна банкнота насправді була б номіналом 100 мільярдів боліварів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: