29.05.2024
Телеканал NTD

ОЕСР: світова економіка виходить із коронавірусної кризи

ОЕСР: світова економіка виходить із коронавірусної кризи

Попри другу хвилю COVID-19, яка охопила багато країн світу, перспективи світової економіки поліпшуються. Особливо на тлі..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Попри другу хвилю COVID-19, яка охопила багато країн світу, перспективи світової економіки поліпшуються. Особливо на тлі новин про те, що скоро вийдуть вакцини проти коронавірусу.

Наступного року зростання глобальної економіки становитиме 4,2 %, а 2022-го спаде до 3,7 %. Такі прогнози Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Вона навела їх у своєму черговому звіті.

[Хосе Анхель Гуррія, генеральний секретар ОЕСР]:
«За час із початку 2020 року, коли налетіла пандемія, тільки зараз у нас з’явилася надія. Добрі новини про вакцини вселили певний оптимізм і трохи розвіяли туман непевності, що всіх нас огорнув. Є надія, але ми ще не вибралися з лісу. Багато країн наразі протистоять другій хвилі. Повторне запровадження обмежувальних заходів гальмує відновлення економіки».

У вересні ОЕСР прогнозувала, що цього року спад становитиме 4,5 %. Однак зараз цей показник зменшився до 4,2 %. Це гарні новини, але економісти кажуть, що спад однаково великий.

[Хосе Анхель Гуррія, генеральний секретар ОЕСР]:
«На перший погляд, наш прогноз зростання світового ВВП у 2021 році на рівні 4,2 % здається оптимістичним. Але до кінця 2021 року обсяг економіки майже всіх країн ОЕСР стане меншим, ніж був наприкінці 2019-го. І ми бачимо, що світовий ВВП до кінця 2022 року становитиме коло 7 трильйонів доларів США. Це менше за прогнози до пандемії».

Економісти закликають країни докласти зусиль до розроблення плану розподілу вакцин.

[Лоренс Бун, головний економіст ОЕСР]:
«Розроблення вакцин просувається швидше, ніж очікували, і це дивовижна новина. Регуляторним органам необхідно дуже ефективно заповнити прогалини й нормалізувати ситуацію. Тобто їм потрібно поліпшити системи громадської охорони здоров’я і спланувати розподіл вакцин».

Щодо економіки США, то після спаду на 3,7 % цього року наступного вона зросте на 3,2 %, а 2022-го — на 3,5 %. Вересневий прогноз був нижчим.

У зоні євро цьогоріч спад становитиме 7,5 %, бо через повторне введення карантинних заходів багато країн закінчать рік із подвійною рецесією. Наступного ж прогнозують зростання на рівні 3,6 %.
Коротке посилання на цю сторінку:

ОЕСР: світова економіка виходить із коронавірусної кризиКубинці поспішають заправитися перед різким стрибком цін на пальнеЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуАргентинці забувають про традиційне барбекю на тлі прискорення інфляціїНа Кубі в останню хвилину відклали підвищення в п’ять разів цін на бензин

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: