26.01.2024
Телеканал NTD

В Естонії нарощують виробництво соломинок для коктейлів з очерету

В Естонії нарощують виробництво соломинок для коктейлів з очерету

На естонському острові Сааремаа збирають очерет. На фабриці в Курессааре з нього роблять соломинки для коктейлів...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

На естонському острові Сааремаа збирають очерет. На фабриці в Курессааре з нього роблять соломинки для коктейлів. Естонські компанії надіються, що їхня продукція стане найпопулярнішою серед одноразового посуду.

[Керсті Партелпоя, працівниця виробничої компанії в Курессааре]:
«На острові Сааремаа багато очерету. Це поновлюваний ресурс: хай би скільки ми зібрали, наступного року він знову виросте. І це нескінченно. Очерет — міцний матеріал. Соломинку можна використовувати до 40 разів, і на вигляд вона приємна. Кожна унікальна, як сніжинка».

Соломинки з очерету — і одноразові, і багаторазові — виробляє і фабрика в Сууре-Роотсі, що на цьому ж острові.

[Грете Рійм, директор виробничої компанії в Сууре-Роотсі]:
«Ми робимо багаторазові соломинки з нижньої частини очерету, яка росте під водою. Вона міцніша й має товщі стінки. Таку соломинку можна мити в посудомийній машині й використовувати понад 50 разів».

Одноразові очеретяні соломинки служать набагато довше, ніж паперові. На фабриці поки нарізають стебла вручну, але планують автоматизувати процес. Це дасть змогу вдесятеро збільшити виробництво й знизити вартість продукції.

[Грете Рійм, директор виробничої компанії в Сууре-Роотсі]:
«Наша мета — продавати соломинки за шість чи сім євроцентів. Зараз паперові соломинки коштують приблизно три (євроценти). Тому наші, зрозуміло, удвічі дорожчі, та, гадаю, це однаково недорого».

Очерет — багаторічний злак. Росте майже в усьому світі, крім пустель. Його улюблені місця — болота, береги річок і водойм та заплавні луки.

Три роки тому Європарламент вирішив із 2021 року повністю заборонити деякі види одноразового посуду. Від пластмасових соломинок також доведеться відмовитися. Закон спрямований на те, щоб зменшити кількість шкідливих відходів. Забруднення пластиком Світового океану вже стало серйозною проблемою. Приблизно половина сміття, яке збирають на узбережжі Естонії, складається з пластмаси та поліетилену.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Естонії нарощують виробництво соломинок для коктейлів з очеретуЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у СуданіНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: