20.01.2024
Телеканал NTD

Традиційна майстерність виробництва піаніно оживає завдяки карантину

Традиційна майстерність виробництва піаніно оживає завдяки карантину

Гра на піаніно — ідеальне хобі для тих, хто застряг удома під час пандемії. І це..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Гра на піаніно — ідеальне хобі для тих, хто застряг удома під час пандемії. І це не просто припущення. Статистика показує, що у Великій Британії попит на ці інструменти значно зріс.

Це посприяло національній індустрії, яка останніми роками занепадає. Якщо на піку популярності піаніно в країні було понад 350 майстерень із традиційного виробництва цих інструментів, то нині залишилася лише одна в Йоркширі.

[Адам Кокс, виконавчий директор фірми ― виробника піаніно]:
«Треба докласти багато зусиль, щоб виготовити піаніно. І це неможливо зробити лише за допомогою точних вимірювань. Іноді слід просто використовувати відчуття, дотики. У цьому й полягає мистецтво створення піаніно. Це 200 років традицій і знань. Неприпустимо навіки це втратити».

Невелика команда майстрів зберігає таємниці створення інструмента в приміщенні колишнього ангара. Кожне піаніно роблять вручну. На те, щоб з’єднати всі деталі й натягнути 230 струн, іде коло п’яти місяців.

[Фелікс Домбі-Волкер, виробник піаніно]:
«Я працюю тут менш як рік. Це третє піаніно, на якому я натягую струни, хоча загалом працював із 5–6 інструментами на різних стадіях виробництва. Просто дивовижно споглядати процес створення від початку до кінця».

Щойно всі молоточки готові й усі струни натягнено, інструмент під’єднують до машини, яка перевіряє механізм на міцність, натискаючи на кожну клавішу по 5000 разів.

Джеймі Каллум — відомий джазовий виконавець, а також один із найпопулярніших у Великій Британії піаністів. Він зустрівся з командою майстрів і назвав їхню роботу мистецтвом.

[Джеймі Каллум, піаніст]:
«Приходить відчуття музики в інструменті, який зроблено з дерева й металу, у якому одні деталі б’ють по інших. Це прекрасний механізм, створений руками людини».

Коротке посилання на цю сторінку:

Традиційна майстерність виробництва піаніно оживає завдяки карантинуНирки — у центрі нової кризи в НепаліМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Канада обмежить час роботи для іноземних студентів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: