29.01.2024
Телеканал NTD

3000 ключів і 7 кілометрів шляху: як у Ватикані відкривають двері музеїв

3000 ключів і 7 кілометрів шляху: як у Ватикані відкривають двері музеїв

Майже 3000 ключів і сім кілометрів шляху. О 5 ранку Джанні Креа вже відмикає сейфи в..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Майже 3000 ключів і сім кілометрів шляху. О 5 ранку Джанні Креа вже відмикає сейфи в бункері Ватикану й готується почати звичний обхід. Він відчиняє зали, кімнати й галереї ватиканських музеїв.

[Джанні Креа, ключник музеїв Ватикану]:
«Я роблю це майже 23 роки. І тільки через три роки роботи мені дозволили самостійно відкрити Сикстинську капелу. Перед цим треба пройти відповідну підготовку в старших колег».

Ключ від Сикстинської капели зберігають як неоціненну реліквію — у конверті з печаткою, який ховають до сейфа.

Настає час обходу. Джанні відчиняє ворота, підіймається темними сходами й проходить коридорами повз твори мистецтва. Ось зі скрипом розчиняються величезні двері, що ведуть до залу Ротонда в музеї Піо-Клементіно. Далі треба пройти ще кілька коридорів, зокрема й Галерею гобеленів.

Поступово Джанні наближається до ватиканської перлини — Сикстинської капели. Тільки тут він розкриває конверт і дістає ключ. Промінь ліхтарика на мить вихоплює з темряви частину фрески на вівтарній стіні. Незабаром загоряється світло, і капела постає перед очима в усій красі. Цей музей знаменитий ще й тим, що тут кардинали обирають нового Папу Римського.

[Джанні Креа, ключник музеїв Ватикану]:
«Ця робота викликає унікальні емоції. Для мене й моїх колег мати можливість показати відвідувачам з усього світу ці незвичайні твори мистецтва, які стали частиною нашої історії, — неймовірно великий привілей».

Завершивши обхід, ключник виходить на терасу, щоби помилуватися сходом сонця й куполом собору святого Петра.
Коротке посилання на цю сторінку:

3000 ключів і 7 кілометрів шляху: як у Ватикані відкривають двері музеїв«Я відчуваю натхнення і прагнення стати кращою»: глядачі про концерт Shen YunКупання серед криги: незвичайну розвагу пропонують у ШвеціїУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека води2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківЗ вікон знаменитого паризького ресторану буде видно церемонію відкриття Олімпіади-2024Французький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: