16.10.2024
Телеканал NTD

Військовики М’янми стверджують, що перевороту не було

Військовики М'янми стверджують, що перевороту не було

Військовики М'янми оголосили, що проведуть нові вибори й передадуть владу партії, яка переможе. Вони також заперечують,..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

Військовики М’янми оголосили, що проведуть нові вибори й передадуть владу партії, яка переможе. Вони також заперечують, що вчинили військовий переворот з метою позбавити влади партію Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію». Торік у листопаді вона перемогла з великим відривом. Але армійці відмовилися визнати результати, заявивши про масштабні махінації.

[Зау Мін Тун, спікер армії М’янми]:
«”Національна ліга за демократію” мала можливість усунути проблеми мирно, згідно з конституцією. Але вона нічого не зробила. У нас не було вибору, окрім як захопити владу. Але це не переворот».

Спікер армії М’янми сказав, що військовики передадуть владу цивільному урядові після чесних виборів.

[Зау Мін Тун, спікер армії М’янми]:
«Згідно з конституцією 2008 року, військовики передадуть владу партії, яка переможе, після того, як ми вирішимо проблеми фальсифікації виборів, щоб вони були вільними, чесними й забезпечили демократію».

Армійці ще звинуватили протестувальників, які останніми тижнями масово виступають проти перевороту, у тому, що ті провокують насильство.

[Зау Мін Тун, спікер армії М’янми]:
«І вони незаконно тиснуть на держслужбовців. Протестувальники не мирні, а вдаються до насильства».

Переворот стався 1 лютого. Лідера Аун Сан Су Чжі й кількох інших високопосадовців арештували. Сан Су Чжі зараз під домашнім арештом. Після обшуку їй висунули звинувачення в тому, що вона незаконно ввезла до країни радіоустаткування. Ідеться про рації. Тепер поліція також звинувачує її в порушенні закону про національну катастрофу. Інших подробиць поки не надали.

Водночас у всій М’янмі тривають протести. Через це багато хто опинився в скрутному становищі.

[таксист]:
«Кожна заправка бере участь у русі громадянської непокори. Ми, водії таксі, не можемо заправитися. Ми не можемо їздити, бо бензин занадто дорогий. Усі в цій ситуації постали перед труднощами. Навіть держслужбовці не можуть потрапити на роботу».

Держдепартамент США вже висловив стурбованість у зв’язку з новими звинуваченнями на адресу Аун Сан Су Чжі. Він також закликав військовиків М’янми звільнити всіх незаконно арештованих і відновити обраний уряд.
Коротке посилання на цю сторінку:

Військовики М’янми стверджують, що перевороту не булоРакетний удар із боку Ірану — Ірак відкликав послаФранцузькі фермери досі блокують дороги, що ведуть до ПарижаТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під судПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерівАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо Байдена

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: