23.06.2024
Телеканал NTD

ООН закликала 57 країн повернути на батьківщину жінок і дітей із таборів у Сирії

ООН закликала 57 країн повернути на батьківщину жінок і дітей із таборів у Сирії

Експерти ООН із прав людини закликали 57 країн репатріювати своїх громадян, яких утримують у таборах «Аль-Хол»..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Експерти ООН із прав людини закликали 57 країн репатріювати своїх громадян, яких утримують у таборах «Аль-Хол» і «Рож» на північному сході Сирії. За словами правозахисників, там перебуває майже 9500 іноземних жінок і дітей, які, як припускають, були членами сімей бойовиків-ісламістів.

Загалом у таборах живе понад 64 тисячі осіб — здебільшого, громадяни Іраку й Сирії. Це переважно жінки й діти.

[Фіннуала Ні Елан, спеціальний доповідач ООН]:
«Ці діти й жінки живуть в умовах, які можна описати лише як жахливі, нелюдські. І нас непокоїть, що, згідно з міжнародним правом, умови в цих таборах скоро можна буде прирівняти до тортур і нелюдського й принизливого поводження».

У списку з 57 країн, зокрема, є Велика Британія, Китай, Франція, Україна та США. Міжнародне право зобов’язує уряди репатріювати своїх громадян. Якщо ж є докази того, що дорослі вчинили воєнні злочини, то їх треба справедливо судити.

[Фіннуала Ні Елан, спеціальний доповідач ООН]:
«Там утримують людей без жодного судового розгляду. Це триває нескінченно, без перспективи вийти на свободу. Ніхто, особливо демократичні країни, що дотримуються верховенства закону, не хоче, щоб за згодою уряду їхніх громадян тримали в таких умовах».

Експерти повідомляють, що в таборах «Аль-Хол» і «Рож» майже гуманітарна криза. Людям не вистачає води, їжі та медичної допомоги. Щодня вмирає від 10 до 20 осіб, зокрема діти.

Крім того, у таборах процвітає насильство. У першій половині січня в «Аль-Холі» було вбито 12 сирійців та іракців.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН закликала 57 країн повернути на батьківщину жінок і дітей із таборів у СиріїБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британцівПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинЯпонія втратила титул третьої за величиною економіки світуМашини в багні та річки замість вулиць: друга атмосферна річка прийшла до КаліфорніїДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: