25.08.2024
Телеканал NTD

Сенат США проголосував за процес імпічменту експрезидента Трампа

Сенат США проголосував за процес імпічменту експрезидента Трампа

Сенат США 9 лютого затвердив розгляд справи про імпічмент колишнього президента Дональда Трампа. Тим самим він..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Сенат США 9 лютого затвердив розгляд справи про імпічмент колишнього президента Дональда Трампа. Тим самим він відхилив докази захисту, що верхня палата Конгресу не має повноважень судити Трампа, бо він зараз уже є приватною особою.

До голосування сторони впродовж чотирьох годин наводили докази «за» і «проти». Зрештою проти імпічменту проголосувало 44 республіканських сенатори. Підтримали розгляд усі демократи й ще шестеро республіканців.

Головний організатор імпічменту Джеймі Раскін від Демократичної партії заявив, що відмова від процесу створить так званий «січневий виняток» для всіх майбутніх президентів. На його думку, будь-хто зможе без страху вчиняти порушення у свій останній місяць в офісі.

[Джеймі Раскін, головний організатор імпічменту]:
«Якщо ви вчините порушення, яке підлягає імпічменту, в останні тижні в офісі й зробите це, маючи конституційну недоторканність, то вам удасться вийти сухим із ​​води».

Водночас один з адвокатів Трампа сказав, що «січневий виняток» — це нонсенс. І що, якби Дональд Трамп справді скоїв злочин, то його відразу після звільнення з посади заарештувала б поліція. Тих, хто увірвався до Капітолія, не звинувачували в змові з експрезидентом.

[Брюс Кастор, адвокат Дональда Трампа]:
«Цим процесом ви завдасте нові ще більші рани нашій нації, адже дуже багато американців бачать цей процес саме так: група політиків з однієї партії прагне усунути Дональда Трампа з американської політичної арени, намагається позбавити права голосу більш як 74 мільйони виборців, а також тих, хто наважується висловлювати свої політичні погляди».

Інцидент у Капітолії стався 6 січня. Тоді обидві палати Конгресу зібралися, щоби підрахувати голоси виборників від штатів. Водночас біля стін Капітолія проходила акція прихильників Дональда Трампа.

Хто саме спровокував насильство, поки незрозуміло. Відомо, що серед людей, які ввірвалися до Капітолія, були представники лівого угруповання «Антифа», а також марксистської організації «Блек лайвс метер».
Коротке посилання на цю сторінку:

Сенат США проголосував за процес імпічменту експрезидента Трампа«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніГонконг посилив закон про нацбезпекуУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: