27.03.2024
Телеканал NTD

Виставка в Києві розповідає про антарктичні дослідження українських науковців

Виставка в Києві розповідає про антарктичні дослідження українських науковців

Земля можливостей — так називають Антарктиду. Відколи 200 років тому відкрили цей материк, його вивчають науковці..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Земля можливостей — так називають Антарктиду. Відколи 200 років тому відкрили цей материк, його вивчають науковці з усього світу, серед них і українські дослідники.

У Києві відкрилася фотовиставка, присвячена 25-річчю передання від Великої Британії Україні науково-дослідної станції «Фарадей», яка зараз називається «Академік Вернадський». Британці символічно продали станцію за один фунт стерлінгів.

Відтоді Україна провела вже 25 експедицій. Зараз готують ще одну.

[Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру]:
«Українська Антарктида — це унікальне вікно можливостей. Наші вчені можуть брати участь у глобальних дослідженнях у великих міжнародних консорціумах, які вивчають процеси на всій планеті. І водночас не треба емігрувати».

Україна — одна з 30-ти країн, які мають базу в Антарктиді. Здебільшого там вивчають зміни клімату, реакцію тварин і рослин на потепління, а також спостерігають за озоновим шаром Землі.

Також науковці досліджують забруднення Світового океану.

[Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру]:
«Низка продуктів фармакології, побутової хімії, усіляких пестицидів, гербіцидів із полів виявляється дуже стійкою. Вони десятиліттями не розкладаються в природі. Течії несуть їх у моря, а далі система глобальних течій розносить їх по всьому океану. Вони навіть починають накопичуватися в Арктиці й Антарктиці у харчових ланцюжках, у тканинах тварин і рослин».

Але призначення антарктичної станції не обмежується лише такими дослідженнями. Науковці ще вважають, що на материку є великі поклади корисних копалин. Зокрема інтерес становлять чималі запаси прісної води, яка незабаром може стати дефіцитом.

[Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру]:
«Мораторій на видобуток закінчується у 2048 році. Це дуже скоро. І відповідно ті, хто зараз “застовпив” собі Антарктиду, щойно цей мораторій закінчиться, будуть першими в цій гонитві, у її освоєнні. Це фактично форпост для наших компаній, які зможуть туди заходити й працювати».

На станції «Академік Вернадський», крім наукового обладнання й потрібних для життя речей, британці залишили й деякі традиції.

[Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру]:
«На суботню вечерю ввесь склад експедиції… Чоловіки приходять у костюмах і краватках, а жінки — у сукнях. Суть традиції в тому, щоб не здичавіти, щоб пам’ятати, що навіть там, за 15 тисяч кілометрів від дому, це саме форпост цивілізації, а не просто люди, які виживають десь між айсбергами».

На Антарктиду припадає 10 відсотків усієї суші Землі. Цей величезний континент поки не належить жодній державі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виставка в Києві розповідає про антарктичні дослідження українських науковцівПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуГаїті закликає міжнародну спільноту запобігти геноциду в острівній державіМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАСрібло в Єгипті — нове золотоПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в Перу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: