23.10.2024
Телеканал NTD

Ізраїль і Косово встановили дипломатичні відносини

Ізраїль і Косово встановили дипломатичні відносини

Ізраїль і Республіка Косово офіційно встановили дипломатичні відносини. Під час онлайн-зустрічі сторони підписали договір, згідно з..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

Ізраїль і Республіка Косово офіційно встановили дипломатичні відносини. Під час онлайн-зустрічі сторони підписали договір, згідно з яким буде відкрито посольство цієї республіки в Єрусалимі.

Для Ізраїлю це черговий крок до нормалізації відносин з арабськими й мусульманськими країнами. Раніше він підписав низку інших таких угод. Це стало можливим завдяки посередництву адміністрації Дональда Трампа.

[Габі Ашкеназі, міністр закордонних справ Ізраїлю]:
«Встановлення відносин між Косовом та Ізраїлем — це ще один важливий, дивовижний та історичний крок. Сьогодні вранці я отримав ваш формальний запит, пані міністр, відкрити посольство в Єрусалимі. І я, звичайно, його затвердив. Нетерпляче чекаю можливості відкрити його разом з вами».

[Меліза Харадинай-Стубла, міністр закордонних справ Косова]:

«Косово чекало дуже довго, щоби встановити дипломатичні відносини з Ізраїлем. Цього важливого дня ми відкриваємо нову сторінку у відносинах між двома країнами, кожна з яких пройшла довгий і важкий шлях до створення своєї держави».

Дональд Трамп оголосив про встановлення дипломатичних відносин між Ізраїлем і Косовом торік у вересні. Про договір домовилися в межах іншої економічної угоди між Косовом і Сербією. До речі, Сербія, яка в той час уже мала дипломатичні відносини з Ізраїлем, за умовами цього договору також погодилася відкрити посольство в Єрусалимі.

Як очікують, Косово відкриє своє дипломатичне представництво в столиці Ізраїлю вже до кінця березня. Поки в Єрусалимі працюють посольства тільки двох країн: США та Гватемали. Інші розташовані в Тель-Авіві. Також відкрити свої представництва обіцяє кілька інших країн, зокрема Малаві та Гондурас.

Статус Єрусалима залишається чутливим питанням для палестинців. Вони сподіваються зробити частину міста столицею своєї майбутньої держави. Водночас Ізраїль називає місто своєю неподільною столицею.

Косово оголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Республіку поки визнано частково.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ізраїль і Косово встановили дипломатичні відносиниСвітові ціни на какао б’ють рекордиНа Apple подали до суду в США, звинувативши компанію в монополізації ринкуНа АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної водиІзраїль завдав ударів по об’єктах в ІраніВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуПетропавловськ, що в Казахстані, частково затоплений, тисячі людей евакуйованоПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиБойовики-хусити виганяють з Ємену американців і британців

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: