26.02.2024
Телеканал NTD

Як інженери Boston Dynamics «навчили» роботів красиво танцювати

Як інженери Boston Dynamics «навчили» роботів красиво танцювати

Це відео танцю роботів, що випустили наприкінці минулого року, стало дуже популярним. За тиждень воно набрало..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Це відео танцю роботів, що випустили наприкінці минулого року, стало дуже популярним. За тиждень воно набрало понад 23 мільйони переглядів. Деякі глядачі захоплювалися ним, а деякі не вірили власним очам, гадаючи, що це комп’ютерна графіка.

Однак роботи реальні. Їх розробила американська інженерна компанія Boston Dynamics. А півтора року тому фахівці вирішили «навчити» роботів танцювати, причому групою.

Спочатку найняли хореографа й танцюристів, щоб зрозуміти техніку рухів. Потім придумали концепцію танцю. А далі за справу взялися інженери.

[Марк Рейберт, засновник компанії Boston Dynamics]:

«Ми створили програму для різних рухів, таких як “картопляне пюре”, твіст, “людина, що біжить”. Потім ми постаралися зробити так, щоб вони танцювали разом і це було схожим на виставу».

Інженери намагалися зробити так, щоб танець роботів був максимально схожим на танець людей.

[Марк Рейберт, засновник компанії Boston Dynamics]:
«Ми постаралися відтворити всі ці рухи і їх скоординувати, щоб робот танцював у такт музиці».

Роботи орієнтуються в просторі за допомогою відеокамер і датчиків. Також їх обладнали гіроскопами, які допомагають зберігати рівновагу. Роботи мають по 28 механізмів, що виконують роль м’язів. А мозок високотехнологічних машин — це три чотириядерні комп’ютери. Один відповідає за сприйняття всього, що навколо, два керують рухами.

[Марк Рейберт, засновник компанії Boston Dynamics]:
«Ми багато років зосереджувалися на створенні функціональних роботів. Функціональність — це здатність ходити, пересуватися нерівною місцевістю, підіймати предмети руками й сприймати навколишній світ. Та ми ніколи не пробували “навчити” робота виконувати рухи, які сприймаються глядачем як щось особливе. Це було для нас щось нове».

Компанію Boston Dynamics засновано майже 30 років тому. Вона розробила кілька видів чотириногих роботів, одного шестиногого, а також кілька двоногих, які схожі на людей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як інженери Boston Dynamics «навчили» роботів красиво танцюватиВ Ізраїлі знайшли величезне підземне укриття, зроблене 2000 років томуРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківПонад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів ЧиліЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуківДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: