27.06.2024
Телеканал NTD

Сенатори Франції відстояли право півнів кукурікати, а качок — крякати

Сенатори Франції відстояли право півнів кукурікати, а качок — крякати

Французькі півні й качки можуть вільно кукурікати та крякати й не боятися, що хтось подасть на..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Французькі півні й качки можуть вільно кукурікати та крякати й не боятися, що хтось подасть на них за це до суду. Хай би як комічно це звучало, та права сільської живності довелося відстоювати в парламенті країни.

Сенатори проголосували за законопроєкт, який узяв під охорону так звану «звукову спадщину» сіл.

[П’єр-Антуан Леві, сенатор]:
«Сільська місцевість — це музика: шелестять гілки й листя, лунають голоси тварин. Коли заплющуєш очі, то чуєш її».

Розробити такий закон спонукала низка судових позовів, поданих на власників ферм. Їхнім сусідам заважав шум, який видають свійські тварини.

[Монік де Марко, сенатор]:
«Цей закон спрямований на визнання в законі про охорону довкілля того факту, що звуки й запахи, характерні для сільської місцевості, — це відчутна нематеріальна спадщина, яка заслуговує реєстрації, вивчення й захисту. Закон також побічно спрямований на боротьбу з неправомірними судовими позовами, поданими відпочивальниками чи людьми, які нещодавно переїхали в село, і вважають село яскравою фотографією без звуку й запаху».

Найгучнішим виявився судовий процес над власницею півня з кличкою Моріс, яка живе на південному заході Франції. Її сусіди подали до суду позов зі скаргою на те, що Моріс кукурікає надто голосно. У вересні 2019 року суд став на бік господині птаха, дозволивши півню й далі виконувати свої прямі обов’язки.

Кілька місяців по тому суд на півдні Франції розглядав скаргу на фермера, який розводить качок і гусей. Сусідові також не сподобалися звуки, які видають птахи. І цього разу суд теж виніс рішення на користь відповідача.

Водночас сенатори зазначили, що новий закон також захищатиме право цикад скрекотати, жаб — квакати, тракторів — гуркотіти, а церковних дзвонів — калатати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Сенатори Франції відстояли право півнів кукурікати, а качок — крякатиМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООННеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїБоснійський хлопчик — єдиний учень у своїй школіПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіМарокко: лазні закриті, води немає

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: