20.07.2024
Телеканал NTD

У Португалії переобрали президента Марселу Ребелу де Созу

У Португалії переобрали президента Марселу Ребелу де Созу

У Португалії на тлі пандемії відбулися президентські вибори. На них знову обрали чинного голову держави Марселу..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

У Португалії на тлі пандемії відбулися президентські вибори. На них знову обрали чинного голову держави Марселу Ребелу де Созу. Він набрав понад 60 % голосів.

Водночас явка становила менше ніж 40 %. Частково це пояснюють тим, що до списків виборців уперше додали понад мільйон осіб, що живуть за межами країни. Однак основною причиною став карантин, через який сотні тисяч людей уважали за краще не виходити з дому.

Своїм головним завданням на посаді 72-річний політик назвав протистояння пандемії.

[Марселу Ребелу де Соза, президент Португалії]:
«Головна відповідь, яку дають ці вибори, тільки одна: усе починається з боротьби з пандемією. Якщо пандемія продовжиться й посилиться, усе, що ми любимо, занепаде ще більше й надовго. Знайти вихід буде складно».

Друге місце за результатами виборів посіла кандидат від Соцпартії Ана Гомеш, а третє — лідер ультраправої партії «Досить!» Андре Вентура. Вони набрали 12,9 та 12 відсотків голосів відповідно.

Для Вентури, який називає себе «кандидатом поза системою», це великий стрибок. На парламентських виборах 2019 року його партія набрала коло 1,3 % голосів.

Вибори проходили на тлі нової хвилі епідемії коронавірусу в Португалії. З 15 січня тут знову ввели жорсткий карантин. Він діятиме щонайменше 15 днів, але прем’єр-міністр країни сказав, що обмеження, найімовірніше, триватимуть місяць.

Загалом ситуація з COVID-19 у країні, де живе 10 мільйонів людей, украй важка. За даними трекера даних Оксфордського університету, у Португалії фіксують найвищий у світі семиденний середній показник нових випадків зараження і смертей на душу населення.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Португалії переобрали президента Марселу Ребелу де СозуВеликі повені на півночі Іраку: є загибліПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиГонконг посилив закон про нацбезпекуВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуАлбанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з ІталієюПо підземних об’єктах хуситів завдали ударів у ЄменіСмертоносний напад із ножем у центрі Бордо вразив французівНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампанії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: