26.07.2024
Телеканал NTD

Жителі Гонконгу шоковані масовими арештами продемократичних активістів

Жителі Гонконгу шоковані масовими арештами продемократичних активістів

Понад 50 продемократичних активістів, колишніх законодавців і політиків Гонконгу в середу вранці заарештували. Це наймасштабніше придушення..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Понад 50 продемократичних активістів, колишніх законодавців і політиків Гонконгу в середу вранці заарештували. Це наймасштабніше придушення опозиції, відколи торік навесні тут ухвалили новий закон про нацбезпеку.

Усім висунули підозру у спробі повалення державної влади. Це одне з положень нового закону. Арештованим загрожують тривалі терміни, аж до довічного ув’язнення.

Як припускають, затримані — це організатори праймериз. Їх провели перед виборами до міської ради Гонконгу торік у вересні. А організувала їх гонконзька опозиція, узявши за приклад праймериз у США.

Голова гонконзької адміністрації Керрі Лам, яку називають ставленицею Пекіна, попереджала, що проведення праймериз можуть сприйняти як підривну діяльність з метою повалити уряд регіону.

Серед арештованих також опинився американський юрист Джон Кленсі, який допомагав опозиції в організації.

Жителі Гонконгу обурюються.

[жителька Гонконгу]:
«Сьогоднішні новини мене ошелешили. Я дуже засмутилася. Схоже, у Гонконзі відбуваються зміни, а ми нічого не можемо із цим удіяти. Дуже сумно. Навіть під час пандемії влада робить так багато, щоб тероризувати людей».

[житель Гонконгу]:
«Насправді, думок у голові небагато. Єдине, що я думаю, — треба їхати з Гонконгу, перебиратися до іншої країни».

Протестний рух у Гонконзі почався у квітні 2019 року. Його спричинив намір влади запровадити закон про екстрадицію. Пізніше законопроєкт скасували, та люди однаково виходили на протести. Вони розширили свої вимоги й стали добиватися, щоб Пекін припинив посилювати свій вплив у регіоні.

Водночас якщо раніше гонконжців захищали місцеві закони й вони могли відносно вільно висловлювати свою думку, то тепер, посилаючись на новий закон про нацбезпеку, їх можуть звинуватити в сепаратизмі, тероризмі чи у зв’язках з іноземними силами та заарештовувати.

Сполучені Штати Америки на тих чиновників, які відповідальні за ухвалення закону, наклали санкції. А ще виключили Гонконг зі списку територій, що мають статус особливого торгового й фінансового партнера США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Жителі Гонконгу шоковані масовими арештами продемократичних активістівГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботуГонконг посилив закон про нацбезпекуСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждалі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: