20.12.2024
Телеканал NTD

Як пандемія 2020 року позначилася на світі тварин

Як пандемія 2020 року позначилася на світі тварин

Чи позначилася пандемія на світі диких і домашніх тварин? Наслідки безумовно були. Проте брати наші менші..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Чи позначилася пандемія на світі диких і домашніх тварин? Наслідки безумовно були.

Проте брати наші менші дуже допомогли людям у протистоянні COVID. Ще під час першого карантину в наукових центрах світу почали досліджувати, як собаки можуть допомогти виявляти коронавірус.

Як припускають, ці тварини можуть розрізняти запах заражених людей. Можливо в майбутньому вони будуть на передовій у протистоянні з пандеміями.

Допомогли тварини й у розробленні вакцин. Лабораторії у всьому світі тестували препарати на тхорах, мавпах і мишах. Учені заражали їх вірусом і дивилися на їхню реакцію на препарати. З людьми такі експерименти проводити неможливо.

[Ральф Барік, професор Університету Північної Кароліни]:
«Використовуючи різні види тварин, можна імітувати деякі прояви, які спостерігаються у людей, і дістати хоча б приблизні результати до того, як почнуться масштабні клінічні випробування».

У квітні вчені вперше виявили коронавірус у домашніх кішок. Через що багато домашніх улюбленців опинилося на вулицях, бо люди боялися заразитися від них.

В результаті притулки переповнилися. Наприклад, в одному з таких в Індонезії замість 120 собак стало 1400.

[власниця притулку]:
«Більшість прибуває покаліченими. Викинуті з будинків собаки шоковані. Вони нічого не їдять і починають хворіти».

Постраждали також зоопарки та інші притулки для тварин, які раніше виживали за рахунок туристів. Так, у Таїланді двом тисячам слонів зі спеціальних центрів загрожує голод.

А в Африці пандемія поставила під загрозу охоронювані види – наприклад, носорогів. Природозахисники побоюються, що браконьєри в умовах пандемії і кризи осміліють і будуть ще більш зухвало атакувати.

Улітку на півдні Іспанії вівці залишилися без сезонної стрижки, бо через закриті кордони не змогли приїхати стригалі. Зазвичай вони прибували з інших країн.

А в листопаді в Данії умертвили 15 мільйонів норок, бо з’ясувалося, що серед них поширюється COVID, і що від цих тварин можуть заразитися й люди.

Утім, вплив пандемії на тваринний світ не завжди був негативним. Так, навесні, поки майже вся планета сиділа на карантині, звірі почали сміливо розширювати свій ареал.

У британському місті Лландідно вулицями ходили стада кіз. А в одному з районів Сан-Франциско помітили койота. В ізраїльському заповіднику Ейн-Геді капські дамани цілими днями сиділи біля входу. До них приєднувалися й гірські козли, які до карантину спускалися для годівлі тільки на світанку.

Коротке посилання на цю сторінку:

Як пандемія 2020 року позначилася на світі тваринКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»ООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистівНирки — у центрі нової кризи в НепаліУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіЯк кавові фермери допомагають Панамському каналу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: