19.07.2024
Телеканал NTD

Венецію затопило через помилку синоптиків

Венецію затопило через помилку синоптиків

Після кількох днів повеней в інших регіонах Італії затопило й Венецію. Лихо застало місцеву владу зненацька,..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Після кількох днів повеней в інших регіонах Італії затопило й Венецію. Лихо застало місцеву владу зненацька, і вона не встигла пустити в дію систему захисних шлюзів. Так сталося через помилку синоптиків.

Щоб активувати систему «Мойсей», треба 48 годин. Також висота приливної хвилі має перевищувати 130 сантиметрів. Але метеорологи прогнозували всього 120 сантиметрів. За фактом було 145, і систему пустити в дію вже було неможливо. Як написав мер міста у твіттері, погода погіршилася раптово: з боку Хорватії подув сильний вітер, і вийшли з берегів дві річки, що біля Венеції та поруч з морем.

Водночас у базиліці святого Марка — одній із головних визначних пам’яток Венеції — ситуацію назвали жахливою. За словами управителя, якщо вода й далі підійматиметься, то затопить усі внутрішні каплиці.

Високі припливи або, як називають їх італійці, аква альта бувають у Венеції щорічно. Причому останніми роками вони інтенсифікувалися. З 24 вищих за 140 сантиметрів припливів 15 відбулися за останні 20 років, зокрема п’ять — торік у листопаді, коли вода піднялася до 187 сантиметрів, і міська площа святого Марка пішла під воду на метр.

Система «Мойсей», яка має 78 захисних шлюзів, за умови її своєчасної активації здатна стримувати припливи заввишки до 3 метрів. Її спроєктувати ще далекого 1984-го, будувати почали 2003-го й на тлі численних затримок і корупційних скандалів протестували лише в липні цього року. Уперше використали в жовтні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Венецію затопило через помилку синоптиківВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківЄменські хусити заявили про удари по двох есмінцях СШАДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорНе можуть загасити: велика лісова пожежа в Перу загрожує флорі та фауніПогорільці в Чилі відновлюють своє житлоНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиАвстралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: