19.11.2024
Телеканал NTD

Ізраїль і Марокко оголосили про нормалізацію відносин

Ізраїль і Марокко оголосили про нормалізацію відносин

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу привітав новину про відновлення миру між його країною і Марокко. Переговори про..

Дата завантаження: 2024-03-19

video

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу привітав новину про відновлення миру між його країною і Марокко. Переговори про нормалізацію відносин проходили за посередництва президента США Дональда Трампа.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:
«Я завжди вірив, що цей історичний день настане. По-перше, хочу подякувати президентові Трампу за його надзвичайні зусилля в поширенні миру, за те, що він приніс мир Ізраїлю й жителям Близького Сходу. Президенте Трампе, народ Ізраїлю й наша країна вічно будуть у вас в боргу. Я також хочу сказати спасибі королю Марокко Мухаммеду VI за те, що він ухвалив це історичне рішення».

Нетаньягу зазначив, що обидві країни швидко відновлять усі дипломатичні відносини, а також роботу відповідних посольств. Вони також хочуть повернути прямі авіаперельоти.

Організація звільнення Палестини засудила цю угоду, як і попередні договори Ізраїлю з Об’єднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном і Суданом. Їх також вдалося укласти завдяки посередництву адміністрації Трампа.

Висловило невдоволення у зв’язку з угодою і угруповання ХАМАС, яке контролює Сектор Гази.

Водночас у Тель-Авіві перехожі вітають історичну угоду.

[житель Тель-Авіва]:
«Нові дипломатичні відносини з Марокко — це щось дуже дивовижне для обох країн. Я сподіваюся, що це буде початком ще більших дипломатичних досягнень між Ізраїлем та іншими країнами Близького Сходу й Північної Африки. Надіюся, що наступними будуть палестинці».

[житель Тель-Авіва]:
«Це дуже добре, оскільки дуже важливо для країни. Люди й політики Ізраїлю й Марокко були в стані війни. Тепер це будуть формальні й офіційні відносини. Це буде дуже добре для Ізраїлю».

Велика кількість євреїв емігрувала з Марокко після створення держави Ізраїль у 1948 році. Невелика єврейська діаспора, як і раніше, проживає на півночі африканської країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ізраїль і Марокко оголосили про нормалізацію відносинРБ ООН вимагає від хуситів припинити напади на кораблі в Червоному моріУ Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажіФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникУ Таїланді почалися масштабні повеніГоловний економіст ING Germany: «Закриття Суецького каналу буде поганою новиною для світової економіки»На АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної водиВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіПожежі в Колумбії президент оголосив стихійним лихом

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: