25.03.2024
Телеканал NTD

Гора Еверест виявилася вищою, ніж ми гадали

Гора Еверест виявилася вищою, ніж ми гадали

Гора Еверест вища, ніж вважали раніше. Про це заявили представники Китаю і Непалу — країн, які..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Гора Еверест вища, ніж вважали раніше. Про це заявили представники Китаю і Непалу — країн, які ділять пік на своїх територіях. Так вони поставили крапку в багаторічній суперечці щодо висоти Джомолунгми. Раніше числа Катманду й Непалу трохи відрізнялися. Але тепер під час двох окремих експедицій з’ясували, що гора підноситься на 8848 метрів 86 сантиметрів.

До цього Непал сам не вимірював Евересту. Він спирався на оцінку Індії, яка в 1954 році оголосила, що висота гори — 8848 метрів.

Китай же у 2005 році дійшов висновку, що Джомолунгма заввишки 8844 метри.

Водночас у 2015 році деякі альпіністи припускали, що землетрус силою 7,8 бала, через який загинуло коло 9000 непальців, міг позначитися на висоті Евересту.

Як з’ясувалося, цього не сталося.

[Ашиш Гурунг, альпініст]:
«Маємо з повагою ставитися до будь-якого додання. Збільшення висоти — це джерело великої гордості для Непалу й непальців. Це велика річ».

[Тсерінг Панді Бхотія, альпініст]:
«У світі наші гори відомі як молоді. Ми дуже пишаємося тим, що висоту збільшили».

Крім Евересту, у Непалі височіє ще сім із 14 найвищих піків планети. Свою команду вимірювачів країна відправила торік у травні. Китай виміряв Еверест навесні цього року, коли гора була закрита для альпіністів з обох боків кордону через пандемію коронавірусу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гора Еверест виявилася вищою, ніж ми гадалиВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиМарокко: лазні закриті, води немаєЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїНа Канарських островах протестують проти масового туризму

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: