18.10.2024
Телеканал NTD

Перша у світі: 90-річна британка отримала дозу вакцини Pfizer/BioNTech

Перша у світі: 90-річна британка отримала дозу вакцини Pfizer/BioNTech

90-річна британка Маргарет Кінан — перша людина у світі, якій увели не в межах клінічних випробувань..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

90-річна британка Маргарет Кінан — перша людина у світі, якій увели не в межах клінічних випробувань вакцину Pfizer/BioNTech. Препарат протидіє коронавірусній інфекції.

Вакцину розробили в США американська й німецька компанії. Водночас Велика Британія стала першою країною світу, яка видала на неї дозвіл.

Клінічні випробування показали, що її ефективність становить близько 95 %. Це вище ніж рекомендує ВООЗ щонайменше на 50 %. Для порівняння, вакцини проти звичайного сезонного грипу ефективні лише на 40‒60 %.

У Великій Британії вже починають масову вакцинацію препаратом Pfizer/BioNTech. Найближчими тижнями дози отримають найуразливіші групи населення: медики, працівники будинків для людей похилого віку й люди, яким за 80.

Тим часом жителі Бельгії та Франції неоднозначно реагують на рішення Великої Британії почати вакцинацію.

[жителька Брюсселя]:
«Уважаю, це добре, бо нам дуже потрібна вакцина. Я тільки сподіваюся, що не буде ніяких побічних ефектів. Гадаю, треба чекати й спостерігати».

[жителька Брюсселя]:
«Я здивована, наскільки швидко вакцину затвердили у Великій Британії. Інші країни більш вимогливі. Якби я була британкою, мене б це стурбувало».

А це Париж.

[житель Парижа]:
«Вакцинація — це, напевно, єдиний спосіб зупинити пандемію. Звичайно, є ще кілька невизначеностей, але думаю, вона того варта. Особисто я зроблю щеплення відразу».

Уряд Франції каже, що вакцинацію населення почне в січні, націлившись на людей у групі ризику.

Масову вакцинацію в січні почне й Бразилія. Вона вже підписала з компанією Pfizer угоду на постачання 70 мільйонів доз. Президент Жаїр Болсонару пообіцяв, що препарат даватимуть громадянам країни безкоштовно, проте його повинен затвердити регулятивний орган Бразилії.

Представники Pfizer кажуть, що невдовзі вони також дадуть відповідь на запитання Управління США із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів. Вони надіються, що воно дасть згоду на використання вакцини серед американців уже найближчим часом.
Коротке посилання на цю сторінку:

Перша у світі: 90-річна британка отримала дозу вакцини Pfizer/BioNTechШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаКанада обмежить час роботи для іноземних студентівСтолиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрямДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островівНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуРясні снігопади та крижаний дощ: Європа переживає транспортний колапсЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Кенійська компанія рятує природу від електронного непотребу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: