20.02.2024
Телеканал NTD

Прем’єр-міністр Ефіопії оголосив про перемогу над повстанцями в регіоні Тиграй

Прем'єр-міністр Ефіопії оголосив про перемогу над повстанцями в регіоні Тиграй

Прем'єр-міністр Ефіопії оголосив про перемогу над повстанцями в автономному регіоні Тиграй. Активні бойові дії тривали там..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Прем’єр-міністр Ефіопії оголосив про перемогу над повстанцями в автономному регіоні Тиграй. Активні бойові дії тривали там приблизно місяць. Їхніми жертвами, як припускають, стали сотні людей. Ще близько 44 тисяч утекло до сусіднього Судану. До конфлікту, як з’ясувалося, причетна й Еритрея.

Минулих вихідних ефіопські федеральні війська захопили Мекеле — адміністративний центр Тиграю. Вони також оголосили про перемогу над «Народним фронтом визволення Тиграю» (НФВТ) — лівим марксистським угрупованням, яке 1991 року створило політичну партію і до 2018 року в різних формах мало становище керівної структури в країні.

Два роки тому НФВТ перейшов в опозицію на загальнонаціональному рівні, але залишився керівною партією в Тиграї.

[Абій Ахмед Алі, прем’єр-міністр Ефіопії]:
«Ми на 99 % досягли мети. І в 99 % операцій супутніх втрат не було. Ми ніколи не стріляли навмання, наприклад ночами, адже могли загинути діти. Ворог сказав, що ми користувалися дронами лише для стрільби. Але вони не знали можливостей наших спеціальних підрозділів та авіації. У 90 % випадків ми використовували дрони, щоб стежити за їхніми переміщеннями».

Уряд зазначає, що не вів боїв у містах. Він також каже, що більшість жертв конфлікту — солдати ефіопської армії.

[Редван Хуссейн, прессекретар уряду Ефіопії]:
«Наші спеціальні підрозділи зайняли стратегічні позиції. Вони не стріляють. Реальні воєнні цілі розташовувалися далеко від густонаселених місць. Уряд вирішив не завдавати ударів по цілях біля церков, мечетей, університетів і сіл в густонаселеній місцевості».

Водночас лідер повстанського руху оголосив, що протистояння триває, і що він повертає собі контроль над столицею регіону. Він також спростовує повідомлення про те, що втік до Південного Судану.

Відповідно до заяв НФВТ, на боці урядової армії також воювали солдати з Еритреї.

Люди, які втекли до Судану, і далі змушені залишатися там у саморобних таборах.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прем’єр-міністр Ефіопії оголосив про перемогу над повстанцями в регіоні Тиграй«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуВлада Азербайджану зносить будівлю колишнього карабаського парламентуГонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора ГазиЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшість

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: