23.09.2024
Телеканал NTD

На 200-літніх ткацьких верстатах створюють маски класу люкс

На 200-літніх ткацьких верстатах створюють маски класу люкс

На цих верстатах уже коло 200 років створюють тканини для одягу й аксесуарів. А 2020-го їх..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

На цих верстатах уже коло 200 років створюють тканини для одягу й аксесуарів. А 2020-го їх почали використовувати, щоб виробляти такі потрібні в наш час маски для обличчя.

І маски, які шиють тут, у Бергамо, упевнено можна віднести до класу люкс. Тканину для них роблять із золотою ниткою.

Такі аксесуари в Італії дуже актуальні. У країні намагаються стримати другу хвилю епідемії. Тепер, відповідно до закону, усі, виходячи з дому, мусять постійно бути в масці.

Під час першої хвилі Бергамо було серед найбільш постраждалих міст. Тепер воно хоче допомогти стримувати поширення вірусу.

[Франческа Пелі, співвласниця майстерні]:
«Під час квітневого карантину ми пожертвували маски лікарні Чітта-ді-Кастелло. Так ми виразили солідарність із лікарями й медсестрами, які тоді поклали стільки сил. А потім подумали, чому б не робити маски із золотої тканини? Так і виникла маска класу люкс із тканини із золотою ниткою».

Така маска більше підійде для вечора в театрі, ніж для черги в супермаркеті. Але розважальні та культурні заклади в країні закриті, а бари й ресторани припиняють роботу о шостій вечора. Утім, у майстерні кажуть, що попит на ці аксесуари, що коштують 25 євро за штуку, однаково високий.

[Франческа Пелі, співвласниця майстерні]:
«Запити на маску класу люкс надходять з усієї країни. Є також із-за кордону: з Німеччини, Швейцарії, Іспанії. Одна жінка з Німеччини замовила три таких маски й сказала, що нетерпляче чекає відкриття театрів, щоби піти туди в одній із них».

Робота в цій майстерні вимагає вміння. Спочатку кілька днів іде на те, щоб зробити заготовку з ниток. Потім їх слід обробити спеціальною пастою з воску, висівок, борошна й мила. Так матеріал стає гладшим і стійкішим до розтягування.

Щоб створити відрізок тканини на кілька масок, треба цілий день працювати за верстатом.

[Франческа Пелі, співвласниця майстерні]:
«Щоб зробити метр тканини, треба вісім годин. І це за умови, що все буде добре, що нитки не порвуться й не виникне інших проблем. Потім тканину знімають із верстата, вирізають по викрійці й шиють».

Ця майстерня відкрилася на початку XX століття. А традиція ткацтва в регіоні Умбрія існує з XIV‒XV століття.
Коротке посилання на цю сторінку:

На 200-літніх ткацьких верстатах створюють маски класу люксСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівОстанній підліток у селі: як Греція планує підвищувати народжуваністьЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіЕпідемія лихоманки денге може початися в АргентиніСрібло в Єгипті — нове золотоНеочищені стічні води щодня скидають у річки Сербії19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до Іраку

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: