19.05.2024
Телеканал NTD

Унікальний щоденник свідка геноциду передали до Музею Голодомору

Унікальний щоденник свідка геноциду передали до Музею Голодомору

Цей щоденник дивом зберігся в архівах КДБ. У ньому спогади шкільного вчителя Лаврентія Нечипоренка — свідка..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Цей щоденник дивом зберігся в архівах КДБ. У ньому спогади шкільного вчителя Лаврентія Нечипоренка — свідка Голодомору. Автор назвав його «33-й рік». На сторінках описав страшні події, що відбувалися на рідній Житомирщині.

Днями щоденник передали до Музею Голодомору в Києві. Там почали масово збирати свідчення, реліквії, фотографії сімей, які пережили голод.

[Олександр Нечипоренко, син свідка Голодомору]:
«Батько пройшов складний життєвий шлях. Багато що знав безпосередньо, був завжди в центрі подій. І тому всі його записи в цьому щоденнику абсолютно щирі, абсолютно правдиві».

Щоденник пройшов непростий шлях. За його зберігання близький друг Лаврентія Нечипоренка, Іван Коваленко, провів на засланні п’ять років. Тоді ці записи зарахували до антирадянської агітації. Крім них, із дому Івана конфіскували й усі інші рукописи. Сьогодні щоденник стане одним із свідчень тих трагічних подій.

[Марія Кириленко, дочка Івана Коваленка]:

«Правда буває дуже сумна, неприємна, трагічна. Але правду потрібно знати, потрібно знати історію свого народу, знати свої внутрішні бар’єри, потрібно відкрити свою душу й серце, щоб дізнатися про ці трагічні, абсолютно жахливі сторінки».

1996 року Служба безпеки України повернула Івану Коваленкові всі конфісковані рукописи. Серед них і щоденник Лаврентія Нечипоренка.

[Олеся Стасюк, генеральний директор Національного музею Голодомору]:
«Зберегти цю інформацію насправді було дуже важко. Усі ми знаємо про інформаційну блокаду, про те, як забороняли говорити про Голодомор. Навіть у сім’ях заборонялося згадувати про те, що був голод».

Експозицію, на якій буде виставлено на огляд щоденник, планують відкрити 2023 року.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальний щоденник свідка геноциду передали до Музею ГолодоморуЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуПольська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатамиМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяДо 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпівМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіКанада обмежить час роботи для іноземних студентівМарокко: лазні закриті, води немаєООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у Судані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: