26.11.2024
Телеканал NTD

40 тисяч осіб утекло до Судану від боїв в Ефіопії

40 тисяч осіб утекло до Судану від боїв в Ефіопії

Ефіопець Філімон ніколи не думав, що стане біженцем. Однак нещодавно йому довелося виїхати з регіону Тиграй..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ефіопець Філімон ніколи не думав, що стане біженцем. Однак нещодавно йому довелося виїхати з регіону Тиграй та оселитися просто неба в прикордонному районі Судану. Він утік від бойових дій, які розгорнулися на його рідній землі між урядовими військами й місцевими збройними формуваннями.

[Філімон, біженець з Ефіопії]:
«Якби ми залишилися в нашому місті, то наразилися б на небезпеку. А тут ми принаймні в безпеці. Ми не чуємо вибухів чи стрільби. Тут безпечно. Але й тут є труднощі. Коли ми втікали, то не взяли ніяких речей».

За даними ООН, до Судану з Ефіопії вже втекло коло 40 тисяч осіб. Лише за останні вихідні їх стало більше на п’ять тисяч. І щодня прибувають тисячі нових.

Минулого тижня Верховний комісар ООН із прав людини висловив занепокоєння через те, що навколо столиці Тиграю міста Мекеле дедалі більше танків.

[Равіна Шамдасані, прессекретар УВКПЛ ООН]:
«Украй агресивна риторика, яку ми чуємо з обох боків щодо боїв у Мекеле, дуже провокаційна. Через неї і так уразливе й налякане цивільне населення опинилося в смертельній небезпеці».

Бої ведуть урядові війська з одного боку й Народний фронт звільнення Тиграю з іншого.

Перевірити повідомлення, що надходять звідти, складно. Водночас обидві сторони заявляють про успіхи. Прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі сказав, що солдати противника здаються. Однак протилежна сторона заявляє, що й далі чинить опір і розгромила елітний підрозділ урядової армії.

Бої спалахнули 4 листопада на тлі зростання напруженості між центральною владою й урядом автономного регіону. Відтоді тисячі людей мусили тікати зі своїх домівок.

Абій торік здобув Нобелівську премію миру за те, що поклав край давньому протистоянню з Еритреєю. Він сказав, що не вестиме переговорів із військовиками Тиграю.
Коротке посилання на цю сторінку:

40 тисяч осіб утекло до Судану від боїв в ЕфіопіїРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посудЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Кенійська компанія рятує природу від електронного непотребуМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаЯку країну визнали найщасливішою

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: