26.04.2024
Телеканал NTD

Джерело історії: берлінцям замість музеїв пропонують гуляти парком «Тіргартен»

Джерело історії: берлінцям замість музеїв пропонують гуляти парком «Тіргартен»

У Берліні пропонують прогулянки парком «Великий Тіргартен» як альтернативу закритим на карантин музеям. Його пам'ятки можуть..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

У Берліні пропонують прогулянки парком «Великий Тіргартен» як альтернативу закритим на карантин музеям. Його пам’ятки можуть багато розповісти про історію Німеччини. Серед них і пам’ятник першому канцлеру Німецької імперії Отто фон Бісмарку.

[Арне Крастінг, екскурсовод]:
«До 1938 року статуя Бісмарка стояла перед Бундестагом. Але Гітлер та (його архітектор) Шпеєр перемістили її сюди, бо вона стояла на шляху, де планували будувати так звану столицю світу Німеччини».

Нацисти також перенесли до парку колону Перемоги, присвячену тріумфу Пруссії у війні з Данією в 1864 році. Спочатку колона стояла на Королівській площі.

У парку ще є пам’ятники королям, принцесам, генералам, письменникам, композиторам і навіть тваринам.

[Арне Крастінг, екскурсовод]:
«Тут можна зробити так багато відкриттів. Це захопливо, бо тут можна гуляти кілька днів і постійно знаходити щось нове».

У XVI столітті на місці парку були мисливські угіддя. У 1742 році Фрідріх Великий, який не любив полювання, розпорядився створити публічний розважальний парк. Серед дерев з’явилися ставки, фонтани, статуї та альтанки.

[Арне Крастінг, екскурсовод]:
«Парк із роками змінювався. Спочатку його створювали за французьким зразком, потім він став більше схожим на ландшафтний парк в англійському стилі. А після Другої світової дерев тут майже не залишилося».

Спочатку в «Тіргартені» росло 200 тисяч дерев. Після війни залишилося 700. Причиною стали не лише бомбування й танки. Дерева рубали на дрова через брак вугілля. Із 61-го року парк поступово відновлювали. Зараз він розкинувся на 210 гектарів — це 300 футбольних полів.

«Тіргартен» для берлінців так само важливий, як Центральний парк для ньюйоркців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Джерело історії: берлінцям замість музеїв пропонують гуляти парком «Тіргартен»Римській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюПрогулянка найромантичнішим садом світу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: