11.05.2024
Телеканал NTD

Карантин не зупинив реставрацію Йоркського собору

Карантин не зупинив реставрацію Йоркського собору

Знаменитий Йоркський собор в Англії знову закрили для публіки через повторний карантин. Але реставрація готичного храму..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Знаменитий Йоркський собор в Англії знову закрили для публіки через повторний карантин. Але реставрація готичного храму триває. Вона почалася чотири роки тому. Залишилося ще сім. На ремонт піде одинадцять мільйонів фунтів стерлінгів. Це майже 15 мільйонів доларів.

Фундамент Йоркського собору заклали в 1220 році, а закінчилося будівництво через 250 років. Однак історія християнської віри в Йорку почалася набагато раніше. Згідно з письмовими свідченнями, християнська громада існувала тут уже в IV столітті.

Зараз реставратори ремонтують південний приділ, зведений у другій половині XIV століття. Його будували 60 років. Нині зовнішнє облицювання кришиться й відвалюється. Готичний храм зроблено з вапняку.

[Алекс Маккалліон, реставратор]:

«Цей камінь, можливо, і здавався міцним, але відбувається хімічна реакція. І незабаром з’являються запалі порожнини, які швидко ростуть і розширюються. Ми хочемо прибрати весь цей камінь зовні будівлі й замінити його доломітовим вапняком».

Інші фахівці реставрують середньовічні вітражі. Раніше тріснуті шибки скріплювали свинцевими смужками. Це псувало зображення.

[Сара Браун, реставратор]:
«Ми прибрали свинцеві смужки й використовуємо сучасні епоксидні смоли, щоб з’єднати всі частини. Ось тут, навколо ока, були втрачені деякі деталі. Ззаду ми підклали пластину, щоб зміцнити скло. Потім ми наклали фарбу туди, де її не було, але малювали не на середньовічному склі, а на пластині».

Реставратори добралися й до органа. Цей інструмент створили в 1832 році. Він замінив старий, що згорів під час пожежі.

[Роберт Шарп, музичний директор при Йоркському соборі]:
«Органи, особливо в соборах, щодня грають по кілька годин. Тобто вони дуже зношуються. Тому кожні 30 років їх треба чистити й робити дрібний ремонт. А раз на століття слід проводити більшу роботу. Востаннє вона проходила в Йорку в 1903 році».

Капітальний ремонт органа почався два роки тому. Понад п’ять тисяч труб зняли й відправили на реставрацію до Дарема. Їх уже повернули, і тепер фахівці встановлюють труби в орган. Потім інструмент налаштовуватимуть. Він знову зазвучить на Великдень наступного року.

Йоркський собор — один із найбільших готичних храмів Північної Європи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Карантин не зупинив реставрацію Йоркського соборуВісім унікальних годинників Міхаеля Шумахера виставлять на аукціонВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівКитайські майстри готують повітряних зміїв до видовищного фестивалюБалабан — душа музичної культури АзербайджануПінболом захоплюється дедалі більше молодіФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіСендбординг повертається до Намібії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: