На цій фермі в Косові після збору врожаю залишилося багато непоказних фруктів та овочів. Зазвичай їх викидають, але косовські волонтери не дають їм пропасти. Усі забраковані помідори, перці й кабачки збирають. З них приготують смачний суп.
[Гетоар Краснікі, волонтер]:
«Ми проводимо цей захід, щоб зберегти продукти, які можуть просто пропасти. Ми приготуємо їх і роздамо людям. Так ми почнемо публічний діалог про харчові відходи загалом і про те, як зменшити їхню кількість».
Фермери змушені викидати частину врожаю, бо магазини не приймають овочі та фрукти нетоварного вигляду.
[Аріан Єзерці, фермер]:
«Маю ферму площею 2000 квадратних метрів. І з усіх фруктів і овочів, які я вирощую, у відходи йде приблизно півтори тонни».
Зібрані овочі волонтери відвозять до Приштини. Тут вони щорічно проводять спеціалізований фестиваль. Цього разу він проходить під гаслом «Страшна їжа». На ньому варять супи й готують соуси, а потім пригощають відвідувачів.
[гостя заходу]:
«Ідея збирати й готувати овочі замість того, щоб викидати, буде корисною всій планеті й людям».
Організатори також розповідають гостям, як важливо й удома не викидати харчі, які ще можна з’їсти.
За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, щорічно в усьому світі у відходи потрапляє 1,3 мільярда тонн продуктів.
Коротке посилання на цю сторінку: