20.12.2024
Телеканал NTD

Смачний суп із непоказних овочів: волонтери в Косові рятують харчі

Смачний суп із непоказних овочів: волонтери в Косові рятують харчі

На цій фермі в Косові після збору врожаю залишилося багато непоказних фруктів та овочів. Зазвичай їх..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

На цій фермі в Косові після збору врожаю залишилося багато непоказних фруктів та овочів. Зазвичай їх викидають, але косовські волонтери не дають їм пропасти. Усі забраковані помідори, перці й кабачки збирають. З них приготують смачний суп.

[Гетоар Краснікі, волонтер]:
«Ми проводимо цей захід, щоб зберегти продукти, які можуть просто пропасти. Ми приготуємо їх і роздамо людям. Так ми почнемо публічний діалог про харчові відходи загалом і про те, як зменшити їхню кількість».

Фермери змушені викидати частину врожаю, бо магазини не приймають овочі та фрукти нетоварного вигляду.

[Аріан Єзерці, фермер]:
«Маю ферму площею 2000 квадратних метрів. І з усіх фруктів і овочів, які я вирощую, у відходи йде приблизно півтори тонни».

Зібрані овочі волонтери відвозять до Приштини. Тут вони щорічно проводять спеціалізований фестиваль. Цього разу він проходить під гаслом «Страшна їжа». На ньому варять супи й готують соуси, а потім пригощають відвідувачів.

[гостя заходу]:
«Ідея збирати й готувати овочі замість того, щоб викидати, буде корисною всій планеті й людям».

Організатори також розповідають гостям, як важливо й удома не викидати харчі, які ще можна з’їсти.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, щорічно в усьому світі у відходи потрапляє 1,3 мільярда тонн продуктів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Смачний суп із непоказних овочів: волонтери в Косові рятують харчіВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в ХорватіїДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в Амстердамі10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріРимській імперії присвятили нову виставку в Британському музеїСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуПрогулянка найромантичнішим садом світуГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступним

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: