26.10.2024
Телеканал NTD

ЄС покарає Кіпр і Мальту за програму «золотий паспорт»

ЄС покарає Кіпр і Мальту за програму «золотий паспорт»

ЄС починає дисциплінарну процедуру щодо Кіпру та Мальти за їхні програми «золотий паспорт». Про це повідомив..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

ЄС починає дисциплінарну процедуру щодо Кіпру та Мальти за їхні програми «золотий паспорт». Про це повідомив представник Єврокомісії з питань судової влади, рівності та верховенства права Крістіан Віганд.

За його словами, схеми давали змогу заможним іноземцям купувати громадянство ЄС в обмін на інвестиції. Для Мальти їх обсяг становив мільйон євро, а для Кіпру — два мільйони. Водночас країни не вимагали підтверджувати реальний зв’язок заявника з країною, у якій він збирався отримати паспорт. Тобто йому не обов’язково було там проживати.

[Крістіан Віганд, представник Єврокомісії]:
«Комісія вважає, що надання громадянства за певну плату або інвестиції без реального зв’язку з країною-членом підриває суть громадянства в ЄС».

Міністр фінансів Мальти оголосив цього тижня, що його країна замінює нинішню схему на нову програму, яка для заявників передбачатиме жорсткіші правила. Тепер вони перед тим, як подати заявку, повинні будуть щонайменше рік проживати на території держави.

Водночас Кіпр минулого тижня оголосив, що з 1 листопада взагалі припиняє свою програму «золотий паспорт». Таке рішення влада ухвалила після розслідування телеканалу «Аль-Джазіра». Згідно з ним, паспорти Кіпру отримували злочинці, а також люди, які, імовірно, заробили свої статки нечесним шляхом.

Формально Єврокомісія не може заборонити такі програми. Однак може вимагати, щоб одержувачі громадянства підтверджували своє фізичне проживання в країні.

Тепер обидві держави мають два місяці, щоб відповісти на дії ЄС. Якщо змін не буде, то Єврокомісія може звернутися зі скаргою до Суду Євросоюзу. А це може вилитися в штрафи та інші покарання.

Єврокомісія також відправила листа до Болгарії, у якому висловила стурбованість у зв’язку з її схемою надання паспортів в обмін на інвестиції.
Коротке посилання на цю сторінку:

ЄС покарає Кіпр і Мальту за програму «золотий паспорт»ООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаІзраїль звинуватив Туреччину в тому, що вона стала на бік ХАМАСуВ одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мераРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуФінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄСПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водомети

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: