26.09.2024
Телеканал NTD

Нагірному Карабаху загрожує гуманітарна криза

Нагірному Карабаху загрожує гуманітарна криза

Вірменія й Азербайджан звинуватили один одного в порушенні режиму припинення вогню в Нагірному Карабаху, про який..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Вірменія й Азербайджан звинуватили один одного в порушенні режиму припинення вогню в Нагірному Карабаху, про який домовилися кілька днів тому. Міжнародні організації побоюються, що регіону загрожує гуманітарна криза.

Це наслідки бомбардування столиці Карабаху — міста Степанакерт.

Нагірно-Карабаська Республіка — це самопроголошена держава, яка в 91-му році минулого століття відокремилася від Азербайджану. Переважна більшість її жителів — вірмени.

Водночас надходять свідчення, що бомбардують також і села на території Азербайджану. Баку, яке підтримує Туреччина, звинувачує вірменську сторону в порушенні гуманітарних домовленостей.

А міністр МЗС Туреччини закликав Вірменію відвести свої війська.

[Мевлют Чавушоглу, міністр закордонних справ Туреччини]:
«Ми вважаємо заклик міжнародної спільноти припинити вогонь обґрунтованим. Ніхто не хоче війни. Проте на додаток до цих закликів ще треба закликати Вірменію відвести військовиків із території Азербайджану».

Прем’єр-міністр Вірменії сказав, що Туреччина може змінити ситуацію в регіоні одним своїм рішенням.

[Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії]:
«Я впевнений, що поки позиція Туреччини залишиться незмінною, Азербайджан не припинить бойових дій».

Міжнародний Комітет Червоного Хреста вже закликав Вірменію й Азербайджан виконати недавні домовленості й обмінятися полоненими й тілами загиблих.

[Мартін Швепп, представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста]:
«Ми й далі ведемо переговори зі сторонами щодо цього питання. Однак поки не вдалося досягти значних результатів, які б дали змогу провести обмін».

Регіон, у якому йдуть бойові дії, має для Європи велике значення. Через нього йде транзит природного газу на міжнародні ринки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нагірному Карабаху загрожує гуманітарна кризаМігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЛікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботуВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіБанди підпалили парковання в столиці Гаїті: згоріли десятки машинДональд Трамп переміг на республіканських виборах у МічиганіАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоЛідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови КаталоніїУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: