25.10.2024
Телеканал NTD

Прокурор МКС: експрезидент Судану мусить негайно постати перед судом

Прокурор МКС: експрезидент Судану мусить негайно постати перед судом

Усунений від влади експрезидент Судану Омар аль-Башир та інші підозрювані мають негайно постати перед судом. Про..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Усунений від влади експрезидент Судану Омар аль-Башир та інші підозрювані мають негайно постати перед судом. Про це оголосила головний прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда. Башира та його соратників звинувачують у воєнних злочинах, а також геноциді.

Під час візиту до Хартума Бенсуда сказала, що МКС наразі обговорює з владою Судану, перед яким судом постануть підозрювані: суданським чи міжнародним трибуналом.

[Фату Бенсуда, головний прокурор Міжнародного кримінального суду]:
«Мене надихає чесний, відкритий і конструктивний діалог між нами. Я особливо рада запевненням у підтримці та кооперації, які я почула під час візиту від уряду й, зокрема, прем’єр-міністра Абдалли Хамдука».

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт самого Башира та ще трьох підозрюваних. Як припускають, вони скоювали злочини після 2003 року, коли в регіоні Дарфур почалося повстання переважно неарабського населення. У відповідь, як уважають прокурори, Башир розгорнув кампанію репресій і вбивств. І вона призвела до загибелі щонайменше 300 тисяч осіб. Понад два з половиною мільйони були змушені втікати зі свого дому.

Башир перебуває під вартою відтоді, як у квітні 2019 року на тлі масштабних антиурядових протестів його відсторонили від влади.

Прокурор МКС каже, що процес над експрезидентом дасть змогу новій владі Судану повернути країну на шлях демократії.

[Фату Бенсуда, головний прокурор Міжнародного кримінального суду]:
«Цей перший за більш ніж 10 років історичний візит до Хартума дає перехідному урядові Судану можливість продемонструвати свою прихильність до правосуддя, відповідальності та верховенства закону».

Башир прийшов до влади внаслідок військового перевороту 1989 року й оголосив курс на ісламізацію.
Коротке посилання на цю сторінку:

Прокурор МКС: експрезидент Судану мусить негайно постати перед судомООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуВерховний суд залишив ім’я Дональда Трампа в бюлетенях штату КолорадоЦАГАЛ: у Секторі Гази загинув 31 ізраїльський заручникПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівСупервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо БайденаЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиВерховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: