24.09.2024
Телеканал NTD

Голови МЗС ЄС схвалили санкції проти Росії через отруєння Навального

Голови МЗС ЄС схвалили санкції проти Росії через отруєння Навального

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу підтримали санкцій проти росіян, підозрюваних у причетності до отруєння опозиціонера Олексія..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу підтримали санкцій проти росіян, підозрюваних у причетності до отруєння опозиціонера Олексія Навального. Про це на зустрічі в Люксембурзі повідомив Верховний представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель. Санкції запропонувала накласти Франція і Німеччина.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Робочі групи (Європейської) ради розглянуть список, який подала Франція і Німеччина, а також вивчать докази, які надали ці дві країни. Рішення ухвалено одноголосно всіма країнами-членами (Євросоюзу)».

Олексію Навальному стало погано 20 серпня під час перельоту з Томська до Москви. Після екстреної посадки його поклали до лікарні в Омську. Через два дні опозиціонера перевезли до берлінської клініки. Пізніше медики повідомили, що в його організмі виявили сліди нервово-паралітичної речовини групи «Новачок». Аналізи проводили в лабораторіях Франції і Швеції.

Російська сторона всі звинувачення відкидає. Вона також заявила, що в аналізах, узятих у Навального в лікарні Омська, жодних отруйних речовин не знайшли.

Голови МЗС Євросоюзу також вирішили накласти санкції на президента Білорусі Олександра Лукашенка та інших високопосадовців. Європейські політики вважають, що вибори президента Білорусі пройшли з порушеннями, а результати голосування було сфальсифіковано.

Раніше Євросоюз не збирався додавати Лукашенка до санкційного списку із 40 прізвищ. Але рішення змінили, коли білоруський президент відмовився проводити нові вибори.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Внесення нових імен до списку, схвалене Радою Євросоюзу на її останньому засіданні, — це відповідь на мінливу ситуацію в Білорусі. Ми знову побачили жорстку й непропорційну відповідь на протести. Влада Білорусі не висловила наміру вступити в переговори й допустити місію ОБСЄ».

Європейські міністри обговорили й ситуацію в Нагірному Карабасі. Вони закликали сторони, що ворогують, мирно врегулювати конфлікт.
Коротке посилання на цю сторінку:

Голови МЗС ЄС схвалили санкції проти Росії через отруєння Навального«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїСуд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта EvergrandeВелика Британія наклала санкції на китайських хакерів137 осіб загинуло й понад 180 постраждало внаслідок теракту в «Крокус Сіті Холі» у РосіїЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компанійШлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство ШвеціїТисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаСвітові ціни на какао б’ють рекордиЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: