25.09.2024
Телеканал NTD

Протестувальники захопили будівлю уряду Киргизстану

Протестувальники захопили будівлю уряду Киргизстану

Центральна виборча комісія Киргизстану скасувала результати виборів, які спричинили протести в усій країні, а президент оголосив..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

Центральна виборча комісія Киргизстану скасувала результати виборів, які спричинили протести в усій країні, а президент оголосив про спробу державного перевороту. Проте він обіцяє зустрітися з опозицією і провести переговори.

[Гульнара Джурабаєва, член ЦВК]:
«Було вказано політичні причини. Але два члени ЦВК, серед яких і я, казали про те, що було дуже багато правових підстав. Перед днем голосування надходило чимало скарг на факти підкупу та використання адміністративного ресурсу».

Водночас протестувальники захопили в Бішкеку Білий дім. У будівлі розташована адміністрація президента й парламент. Під час заворушень почалася невелика пожежа, але її швидко загасили.

На тлі протестів із себе склав повноваження й прем’єр-міністр Кубатбек Боронов. Новим головою уряду опозиція призначила Садира Жапарова. Його та ще кількох політиків, зокрема й експрезидента, демонстранти звільнили із СІЗО та інших місць позбавлення волі.

Попередні результати голосування ЦВК оголосила в понеділок. Згідно з ними з 16 партій, які брали участь у виборах, необхідну кількість голосів набрало лише чотири. І три з них пов’язані з чинною владою. Жодна велика опозиційна партія до парламенту не пройшла.

Тож владу звинуватили в масових фальсифікаціях, а на вулиці столиці та інших міст вийшли тисячі людей. Для розгону протестів міліція застосовує водомети й сльозогінний газ. Як повідомляють, під час сутичок постраждало 700 осіб, одна людина загинула.

Чи пройдуть повторні вибори поки невідомо.

[Гульнара Джурабаєва, член ЦВК]:
«Ми бачимо, що зараз у багатьох регіонах відбувається зміна місцевої влади. І немає такої легітимної влади, яка взяла б на себе відповідальність за збереження нашого обладнання».

У Киргизстані за останні 15 років скинули вже двох президентів. А попереднього очільника держави Алмазбека Атамбаєва засудили за звинуваченням у корупції.
Коротке посилання на цю сторінку:

Протестувальники захопили будівлю уряду КиргизстануВ ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у КитаїМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійСотні тисяч людей у Мексиці вийшли на протест проти президента країниПротест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водометиНайпотужніший за 25 років землетрус на Тайвані: щонайменше четверо загиблихПравоцентрист Александр Стубб переміг на президентських виборах у ФінляндіїРБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі ГазиНетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора Гази

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: