20.11.2024
Телеканал NTD

Античні скульптури з приватної колекції показали в Римі

Античні скульптури з приватної колекції показали в Римі

Унікальна колекція античних скульптур постала перед публікою після 40 років ув'язнення в підвалі. Приватне зібрання родини..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Унікальна колекція античних скульптур постала перед публікою після 40 років ув’язнення в підвалі. Приватне зібрання родини Торлонія — одне з найбільших серед подібних. За цінністю конкурує з античними залами Ватиканського музею. Виставка відкрилася в одному з палаців на Капітолійській площі Риму.

[Сальваторе Сеттіс, куратор виставки]:
«Коли я вперше побачив скульптури, то дуже розхвилювався. Більшу частину цих творів я знав із книжок, але ніколи не бачив наживо. Почуття просто переповнювали».

У XIX столітті сім’я Торлонія — одна з найбагатших у Римі — мала родинні зв’язки зі знатними домами Орсіні й Боргезе. Вона надавала грошові позики, і часом з нею розраховувалися художніми творами. Так було зібрано колекцію скульптур.

Спеціально для виставки експонати пройшли реставрацію. Серед них незвичайна статуя козла: тулуб датовано першим століттям нашої ери, а голову, як припускають, зробив у XVII столітті відомий італійський скульптор Берніні.

Ось давньоримський барельєф зі сценою в порту: корабель із символом вовчиці на вітрилах. Його датовано 200 роком нашої ери.

Є серед експонатів і давньогрецький басейн із фонтаном. Припускають, що він стояв у саду Юлія Цезаря.

Окрасою колекції стала статуя приблизно II століття нашої ери богині сімейного вогнища — Гестії. Це копія грецької бронзової статуї, створеної ще в 460 році до нашої ери.

[Сальваторе Сеттіс, куратор виставки]:
«На основі цієї колекції ми б могли зробити ще сім, вісім, 15 виставок. Зараз ми відібрали твори, які найкраще складаються в розповідь про створення колекції родини Торлонія».

Виставка працюватиме в Римі до червня 2021 року, а потім вирушить у турне Європою і США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Античні скульптури з приватної колекції показали в РиміВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фрескамиФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторЯк нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у ЛіваніСендбординг повертається до Намібії200 дронів показали світлове шоу в нічному небі МадридаСтолиця Словенії — Місто драконів — святкує китайський Новий рік

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: