Біля підніжжя гори Чхільбосан у Північній Кореї 28-річний Ан Чін Хьок готується збирати місцеву коштовність — мацутаке, які також називають сосновими грибами.
Східне узбережжя країни славиться великими і якісними мацутаке. І для місцевого населення збиральництво давно стало способом заробітку.
[Ан Чін Хьок, збирач]:
«Дуже складно знайти соснові гриби. Якщо не знаєш, як це робиться, то можна ходити цілий день і однаково їх не помітити. Але ті, хто в курсі справи, можуть за день зібрати до кілограма грибів».
Мацутаке схожі на європейські трюфелі. Вони ростуть дуже нетривалий період.
Соснові гриби дуже ніжні й швидко псуються. Запах їхнього білого м’якуша нагадує корицю.
[Ан Чін Хьок, збирач]:
«Якщо хочете навчитися збирати соснові гриби, то треба бути дуже уважним і мати гарну пам’ять».
Раніше Північна Корея офіційно постачала мацутаке до Китаю та Японії. Однак, коли наклали санкції, торгівля стала нелегальною. А потім і вона припинилася, бо почалася пандемія коронавірусу й кордони закрили. Тепер, найімовірніше, усі гриби йтимуть лише на внутрішній ринок.
Утім, це не означає, що місцеве населення зможе насолодитися їхнім смаком. Точна вартість грибів невідома. Однак є відомості, що в ресторанах Пхеньяна порція може коштувати від 10 до 15 доларів США. За місцевими мірками це дуже дорого.
У Гонконзі за 100 грамів мацутаке з Китаю дають приблизно 28 доларів.
Цей гриб настільки цінний, що 2018 року Кім Чен Ин після одного із самітів подарував південнокорейському президентові дві тонни цього продукту.
Коротке посилання на цю сторінку: